Portefeuillehouder
Jan-Willem Stoop



Toelichting

--

Kwaliteit

Door de coronacrisis en uitstel van de Omgevingswet tot 2022 loopt de invoering van de Omgevingswet door in 2021. De tweede participatieronde voor de omgevingsvisie startte vanwege de coronacrisis in mei 2020 in plaats van in het voorjaar.  Daarnaast is de raad op een andere wijze meegenomen dan oorspronkelijk de bedoeling was. Tot slot kostte een zorgvuldige verwerking van alle input veel tijd. Het gevolg is dat de ontwerp omgevingsvisie niet in december 2020, maar in januari 2021 ter inzage wordt gelegd.  De vaststelling van de omgevingsvisie schuift daarmee door naar juni 2021. 

Omdat de invoering van de Omgevingswet complex is en er sprake is van een capaciteitsknelpunt is besloten de Omgevingswet in te voeren volgens het principe 'basis op orde': voldoen aan de minimumeisen met een paar extra's.  Dit betekent dat de invoering niet geheel volgens het onderscheidend ambitieniveau plaatsvindt. Dit betekent ook dat er geen omgevingsverordening wordt opgesteld. Het doornemen van de gemeentelijke verordeningen, de bruidsschat en de bestemmingsplannen vindt plaats in 2020/2021 (voorbereiding omgevingsplan). Het transitieplan om te komen tot een nieuw omgevingsplan wordt in 2021 opgesteld.

De nieuwe werkprocessen ronden we in het eerste kwartaal van 2021 af in plaats van in het vierde kwartaal van 2020. Oorzaak hiervoor is dat we de nieuwe werkprocessen met een programma willen modelleren naar zoveel mogelijk generieke processen. Vanaf het tweede kwartaal gaan we de nieuwe werkprocessen testen. Het experiment vergunningtafel Omgevingswet gemeente Drimmelen loopt ook nog door in 2021.  Inmiddels is er eind 2020 ook een regionale werkgroep (Midden- en West-Brabant) gestart, die probeert tot uniforme samenwerkingsafspraken te komen. Het opleidingsplan is klaar. Door uitstel van de Omgevingswet starten de opleidingen later: deze vinden vanaf medio 2021 plaats. 

Het nieuwe vergunningen-, toezicht- en handhavingssysteem (VTH- systeem) wordt op dit moment geïmplementeerd. De gemeente is in het laatste kwartaal van 2020 aangesloten op de testomgeving van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).  In 2021 zal er veel getest worden met het DSO, de nieuwe plansoftware en het nieuwe VTH-systeem. Het ontwikkelen van vragenbomen en een vergunningcheck (toepasbare regels) vindt nog wel volgens planning plaats, maar veel werkzaamheden vinden plaats in 2021. Ook dit wordt in de loop van 2021 getest en doorontwikkeld.

Door uitstel van de Omgevingswet vinden de communicatiecampagnes richting onze inwoners en bedrijven pas in 2021 plaats. De informatie over de Omgevingswet op onze website is aangepast en er zijn folders ontwikkeld. Ook heeft er in november nog een digitale week van de Omgevingswet plaatsgevonden voor de gemeentelijke organisatie. In september en december vonden er bijeenkomsten plaats voor de raad. 

In december is er een raadsbrief naar de gemeenteraad gegaan met de stand van zaken rond de invoering van de Omgevingswet. We liggen op schema, maar er moet nog veel gebeuren in 2021. De voorbereidingen vinden vooral nog in het eerste kwartaal van 2021 plaats. Daarna volgen vooral het oefenen, testen, opleiden en doorontwikkelen en het nemen van richtinggevende besluiten door de gemeenteraad. Ook in 2021 zal er veel aandacht besteed worden aan informeren en bewustwording. Niet alleen de gemeentelijke organisatie en het gemeentebestuur, maar ook  onze inwoners en bedrijven.

Het uitstel van de Omgevingswet en het capaciteitsknelpunt binnen de organisatie zorgen voor hogere invoeringskosten (incidentele kosten) dan opgenomen in de begroting 2020. Door het (tijdelijk) bijstellen van de ambitie naar 'Basis op Orde' en de financiële middelen die bij de voorjaarsnota beschikbaar zijn gesteld, is dit knelpunt opgelost. Het tijdig invoeren van de Omgevingswet volgens de minimumeisen met een paar extra's (Basis op Orde) is nu haalbaar.