Portefeuillehouder
Gert de Kok

Omschrijving

Jeugd en Veiligheid, High Impact Crimes, Ondermijning en Zorg en Veiligheid. Dat zijn de vier prioriteiten van het integrale veiligheidsbeleid 2019 - 2022. Elk jaar stellen we een Uitvoeringsprogramma op waarin staat hoe we deze prioriteiten aandacht geven en uitvoeren in dat jaar. Omdat in 2022 het huidige Integraal Veiligheidsbeleid verloopt, zal gestart worden, bij voorkeur weer in samenwerking met de gemeente Geertruidenberg, met het opstellen van een nieuw integraal veiligheidsbeleid.

Kwaliteit

Corona is grotendeels naar de achtergrond verdwenen en de vluchtelingencrisis is gekomen. Dit vraagt veel aandacht van het cluster veiligheid, waardoor de overige aandachtsvelden op een lager pitje staan. De aandachtsvelden blijven echter wel in beeld en worden gemonitord.

In 2022 is het nieuwe integrale veiligheidsbeleid 2023-2026 opgesteld.

  1. Jeugd en Veiligheid:  Jeugd in Lage Zwaluwe en Made heeft de prioriteit. Met een plan van aanpak en structureel overleg werkt de gemeente samen met ketenpartners aan de uitvoering.  
  2. High Impact Crimes (HIC): Sinds corona zijn de cijfers omtrent HIC gedaald. 
  3. Ondermijning: aanpak van ondermijning in de vorm van integrale acties is weer opgepakt. De focus ligt op bedrijven opslag en buitengebieden. We pakken signalen op. Intern gaan we medewerkers en bestuurders hier nog eens extra bewust van maken. We blijven werken aan bewustwording bij ondermijning in het buitengebied en bestuurlijke weerbaarheid. In maart hebben we de "Bijtende bende" ingezet, om de meldingsbereidheid onder inwoners te verhogen. Intern is er meer communicatie tussen verschillende afdelingen die samenwerken op het gebied van ondermijning.
  4. Zorg en Veiligheid: Wij zijn alert op eenzaamheid en personen met verward gedrag. Het aantal meldingen neemt nog toe. En daarmee ook het aantal zaken in het MASS (Maatschappelijk Steunsysteem) en in het Zorg- en Veiligheidshuis. Wijk GGD vervult voor de gemeente een belangrijke sleutelrol.