Transitievisie Warmte

Omschrijving
In 2021 is de Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld, samen met diverse stakeholders. In de visie wordt opgenomen welke dorpen / buurten wanneer aardgasvrij zullen worden. Voor de korte termijnplanning wordt ook opgenomen aan welke alternatieve bronnen gedacht wordt. In 2022 werken we de TVW uit in Wijk Uitvoeringsplannen (WUP), waarbij bewoners, de werkgroepen END en andere stakeholders nadrukkelijk worden betrokken.
Kwaliteit
De Transitievisie Warmte (TVW) is een opgave van het Rijk aan alle gemeenten in Nederland en volgt uit het Klimaatakkoord. Dit visiedocument beschrijft hoe en wanneer woningen en overige panden gefaseerd van het aardgas afgaan. Het gebruik van aardgas voor verwarming en warm water zorgt in Nederland namelijk voor circa 60% van de CO2-uitstoot van gebouwen.
In het voorjaar van 2022 is de TVW vastgesteld door de raad. De kern van de Drimmelense warmtevisie is een strategie, die bestaat uit zes speerpunten. De focus ligt daarbij op een integrale wijkaanpak, dat uitgaat van zogenoemde wijkuitvoeringsplannen (WUP). In deze WUP's staan op wijkniveau duurzame maatregelen beschreven - op korte en lange termijn – waardoor woningen en panden uiteindelijk zonder aardgas kunnen worden verwarmd. Het is een gedragen plan, waarbij inwoners, ondernemers, overige stakeholders én gemeente gezamenlijk optrekken. En daarmee de basis leggen voor een duurzame gebouwde omgeving.
In het najaar is het Energieteam begonnen met de voorbereidingen op de uitvoering van de warmtevisie en is er een aanbestedingstraject gestart om advies en ondersteuning te krijgen bij de gemeentelijke wijkaanpak. Het Energieteam is bij de ontwikkeling van de WUP's opdrachtgever en vervult een sturende en coördinerende rol als procesregisseur. Daarnaast heeft het team een trainee Energietransitie aangetrokken, die met name belast wordt met de communicatie en participatie in de wijk. Tenslotte is de intentie uitgesproken dat de gemeente gaat deelnemen aan het programma Sociale Innovatie Energietransitie (SIE2) van de provincie. Het grote voordeel daarvan is dat we bij de wijkaanpak ook kunnen terugvallen op provinciale kennis, expertise en middelen.