Portefeuillehouder
Jürgen Vissers

Omschrijving

De RES 1.0 van West-Brabant is door alle 16 gemeenteraden, twee waterschappen en de provincie vastgesteld en inmiddels aangeboden aan het rijk. De gemeenten scharen zich achter de regionale opgave, ook al zijn bij een aantal gemeenten moties en/of amendementen aangenomen. Voor de gemeente Drimmelen blijft de opgave voor 2030: 8 windmolens langs de A16, een zonnepark in Terheijden en de realisatie van grootschalig zon op dak (23 GWh).

De RES-organisatie en wij als gemeente zien echter wel een tweetal serieuze knelpunten voor 2022 en verder, die een succesvolle uitvoering van de regionale opgave in de weg kunnen staan. Zo is de transportschaarste op het elektriciteitsnet in West-Brabant het afgelopen jaar onverwacht en enorm toegenomen, waardoor energieprojecten in de knel komen. Daarnaast is de conclusie dat de energietransitie voor gemeenten - vanwege de zeer hoge uitvoeringskosten - onhaalbaar is zonder een forse bijdrage van het rijk. Beide knelpunten zijn formeel teruggekoppeld aan rijk en provincie.

Kwaliteit

Ook de laatste maanden van 2022 stonden in het teken van transportschaarste, voor zowel teruglevering als afname. En dus in het teken van noodzakelijke investeringsplannen van netbeheerders Enexis en TenneT. Belangrijk daarbij is het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Klimaat (PMIEK). De provincie wil dit programma samen met gemeenten en netbeheerders opstellen, zodat meer inzicht ontstaat in projecten die nodig zijn om energie-infrastructuren in Noord-Brabant te realiseren. Met deze kennis kunnen prioriteiten, planningen en ruimtelijke inpassing nu al worden uitgewerkt. In de PMIEK wordt ook de input meegenomen uit de RES-pilot Integraal Programmeren en Prioriteren (PenP).

In RES-verband is afgesproken om in 2025 een actualisatie (RES 2.0) vast te stellen. In het voorjaar van 2023 zal een voortgangsrapportage worden opgesteld.

De ontwikkeling van een warmteleiding van Moerdijk naar het Amernet is inmiddels in voorbereiding. Afgesproken is dat de besluitvorming hierover plaatsvindt in de Stuurgroep Verduurzaming Amernet, en dus niet binnen RES West-Brabant. In oktober heeft minister Jetten het wetsvoorstel Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) gelanceerd. Hierin komt te staan dat alle nieuwe warmtenetten in principe eigendom worden van publieke warmtebedrijven. Of van publiek-private samenwerkingen, waarin overheden een doorslaggevende stem hebben. Voor bestaande warmtenetten (waaronder het huidige Amernet) is er een overgangsperiode, maar ook deze netten moeten op termijn voor minimaal 50% + 1 stem in handen komen van overheden. De precieze gevolgen van deze nieuwe wet zijn nog niet helemaal helder, maar met name bij warmtebedrijven maakt dit besluit veel los.