Realiseren van een inclusieve samenleving

Omschrijving
We werken aan een samenleving waarbij iedereen, ongeacht leeftijd, inkomen, afkomst of beperking, mee kan doen. Dit noemen we een inclusieve samenleving. Samen met de stuurgroep, waarin WWZ en Wmo Drimmelen deelnemen, het interne team inclusie (waarin alle afdelingen vertegenwoordigd zijn), samenwerkingspartners in de gemeente en ervaringsdeskundigen maken we een uitvoeringsprogramma voor 2021 en 2022. Hierin staan acties genoemd die we de komende periode uitvoeren om te zorgen dat iedereen ook echt mee kan doen. De thema’s zijn: bewustwording,/sociale toegankelijkheid/communicatie, fysieke toegankelijkheid, vervoer/mobiliteit, thuis, onderwijs/ontwikkeling, welzijn/gezondheidszorg/ondersteuning, werk/inkomen, vrije tijd/sport/recreatie/cultuur. Hierbij zorgen we voor duidelijke communicatie, het delen van goede voorbeelden en bewustwording voor iedereen, zowel intern als extern.
Kwaliteit
Voordat we volledig inclusief werken en handelen is het nodig dat we ons eerst veel meer bewust moeten worden dat het onze aandacht nodig heeft. De ene afdeling is hier al verder mee dan de andere afdeling. Dit kost meer tijd dan vooraf gedacht. Met elkaar en de ervaringsdeskundigen fysiek in gesprek kon pas starten begin 2022. Dat gaf vertraging. Die tijd is gespendeerd aan het opstellen van een werkdocument van het uitvoeringsprogramma, interne communicatie, externe communicatie en de zoektocht naar ervaringsdeskundigen. Ook nu gaat de zoektocht door naar waar exact onze focus moet liggen. Met input van collega’s, MT en college en ervaringsdeskundigen begint dit steeds duidelijker te worden.
Inmiddels zijn we samen volop bezig voor die bewustwording: We organiseren vaste overlegmomenten met het panel van ervaringsdeskundigen, er is interne en externe communicatie door middel van filmpjes over ervaringsdeskundigen, er is interne communicatie met inspiratie over hoe collega’s inclusief werken, we brainstormen met het MT en college, we organiseerden de beleefmiddag. Verder zijn we met externe partijen in gesprek om ook hen ‘aan’ te zetten omtrent inclusie. We gaan bijvoorbeeld op scholenbezoek, op winkelbezoek en op horecabezoek en er komt een bezoek aan de Biesbosch met de ervaringsdeskundigen. Daarnaast zijn we steeds meer met collega’s onderling in gesprek om te bekijken of en wat we aan de voorkant van een taak of beleidsvraagstuk kunnen doen om meer inclusief te worden. Liefst door aan de voorkant, binnen onze mogelijkheden, eventuele eisen mee te geven of wensen te bespreken. Als voorbeelden kunnen genoemd worden: toegankelijke communicatie voor onder andere laaggeletterden, in gesprek met evenementenorganisaties om mogelijkheden te bepreken voor betere toegankelijkheid, met elkaar in gesprek over wat exact eisen zijn van levensloopbestendige woningen.
Tot slot willen we ook partijen (verenigingen, ondernemers, en dergelijke) een ‘pluim’ geven en als goed voorbeeld promoten. Opdat men elkaar onderling kan stimuleren.
Dit alles vraagt veel tijd in de voorbereidingen, maar ook inzet van zowel collega’s, teamleden van het project en de ervaringsdeskundigen. We willen de ervaringsdeskundigen niet overvragen. In 2023 gaan we door met bewustwording en aanjagen van inclusie.