Omschrijving

In het Coalitieakkoord is vastgelegd om gemiddeld 100 woningen per jaar te bouwen. De raad heeft onder andere bij de behandeling van de ontwerp Omgevingsvisie de ambitie uitgesproken om ook voor de regio een aantal woningen te willen bouwen. De ambitie is om tot 2030 150 woningen per jaar te bouwen. De nadruk ligt daarbij op de periode tot 2025. Dat is gemiddeld 150 woningen per jaar. Om deze aantallen te kunnen halen worden meerdere plannen in procedure gebracht. Qua planvorming is er een overcapaciteit omdat ongeveer een derde van de plannen niet doorgaat. In 2022 wordt weer een woon- en energiebeurs georganiseerd.

Plannen in procedure
Voor de grote plannen zoals de Verlengde Elsakker, de Kloosterhof en Dorpshart Made, zijn de bestemmingsplannen in 2022 naar verwachting onherroepelijk. Ook worden voor een aantal kleinere (particuliere) bouwplannen de procedures afgerond. Het gaat om bijna 200 woningen. Daarmee is er een flinke toevoeging van 'harde plancapaciteit' in 2022.
In 2022 worden ook stappen gezet in de procedures voor woningbouw op onder andere de locaties Made Oost II, Vogelstraat in Wagenberg, de Lageweg en Kalkvliet-Munnikenhof in Terheijden en de landtongen in Drimmelen. Voor Hooge Zwaluwe wordt samen met het dorp gekeken naar mogelijke bouwlocaties.

Nieuwbouw
In 2022 verwachten we, onder andere op basis van verleende vergunningen, dat er 175 à 200 woningen worden opgeleverd. Deze worden gebouwd in verschillende (lopende) bouwprojecten in de verschillende dorpen. We informeren de raad regelmatig over de voortgang door middel van raadsinformatiebrieven.

Eén van de aandachtpunten is het woonwagenkamp Plukmade. Er is grote behoefte aan uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen. Onderzocht wordt of uitbreiding mogelijk is binnen de financiële kaders van de gemeente en de regelgeving van de Provincie.

Programmering
In 2021 wordt op basis van de woonvisie en de dan vastgestelde omgevingsvisie een actualisering van de woningbouwprogrammering opgesteld. Met de woningbouwprogrammering zal per dorpskern actief gestuurd worden op de verdeling van woningen en de realisatie van projecten in de komende jaren. Het programma Wonen is één van programma’s in het kader van de nieuwe Omgevingswet.

Organisatie
De ambitie om gemiddeld 150 woningen per jaar te bouwen vraagt om versterking van de gehele keten van de woningbouwprogrammering. Van planjurist tot verkeersadviseur en bouwplantoetser. We hebben voldoende capaciteit nodig om de ambities waar te maken. In 2021/2022 zullen maatregelen genomen worden om de organisatie te versterken. Verder zullen de projecten worden geprioriteerd.

Nota Grondbeleid
In samenhang met de actualisatie van de woningbouwprogrammering zal ook de nota Grondbeleid worden herzien. Daarin staat de vraag centraal of wij in de toekomst en een actiever grondbeleid willen voeren.

Kwaliteit

Programmering
In februari 2022 heeft de gemeenteraad het Programma Wonen vastgesteld. Hierin staat dat we tot 2030 1.500 woningen willen bouwen in al onze dorpen en voor verschillende doelgroepen. In de Omgevingsvisie zijn de potentiële woningbouwlocaties daarvoor aangeduid. Bij de vaststelling van het Programma Wonen is de ambitie uitgesproken om de eerste jaren gemiddeld 200 woningen per jaar te bouwen. In het coalitieakkoord is dat bevestigd. Om deze aantallen te kunnen halen is  de ambtelijke organisatie versterkt  en worden meerdere plannen in procedure gebracht.


Plannen in procedure
Voor grote plannen als de Verlengde Elsakker (88 woningen) en Kloosterstraat 22 (51 woningen) zijn de bestemmingsplannen in 2022 vastgesteld (tegen Verlengde Elsakker is helaas beroep aangetekend). Ook zijn voor een aantal kleinere (particuliere) bouwplannen de procedures afgerond.  Daarmee is er een aanzienlijke toevoeging van 'harde plancapaciteit' in 2022. 


We hebben ook stappen gezet in de procedures voor woningbouw op onder andere de locaties Pastoor van Hooijdonklaan (voormalige Willibrordusschool) en Plantsoen / Olmhof in Lage Zwaluwe, de Norbartstraat / Romboutsstraat (Stuifhoekschool) en Zuideindsestraat 47 in Made, Nieuwstraat en de Dorpsstraat in Wagenberg, de Lageweg / Molenweel en Kalkvliet-Munnikenhof in Terheijden en de landtongen in Drimmelen. In Hooge Zwaluwe is samen met het dorp gekeken naar mogelijke bouwlocaties. De resultaten van dat onderzoek worden begin 2023 opiniërend aan de raad voorgelegd. Ook is in 2022 gestart met de verkenning van de Ecowijk Lageweg in Terheijden.

We zijn begonnen met de voorbereidingen voor duurzame verplaatsbare woningen. We hebben een locatiestudie hiervoor gedaan en subsidies aangevraagd (en ontvangen). 


Nieuwbouw 

Het aantal opgeleverde woningen in 2022 bedraagt 197, verspreidt over de volgende projecten:

  • Lage Zwaluwe-West fase 2b/Vlashoek II in Lage Zwaluwe, 7 koopwoningen;
  • Ganshoek fase 2 / Ds Jamesstraat in Lage Zwaluwe, 14 huurwoningen;
  • Zijlbergsestraat / Van Iersel in Made, 54 koopwoningen;
  • Geraniumstraat-Zilverschoon in Made, 4 koopwoningen;
  • Leeuwerikstraat in Made, 61 woningen;
  • Zandstraat 79 in Made, 2 koopwoningen;
  • Meulenpad 8 in Wagenberg, 1 koopwoning;
  • Kerkstraat bij 58 in Wagenberg, 4 woningen, waarvan 2 koop en 2 huur;
  • Botzegge (voormalig Sovak) in Terheijden, 15 koopwoningen;
  • Godfried Schalckenstraat 8-10: 4 woningen;
  • Romboutsstraat - Van Gilslaan: 21 sociale huurwoningen.
  • Schansstraat / De Weelde in Terheijden: 10 koopwoningen

We informeren de raad periodiek over de voortgang van de woningbouw middels raadsbrieven.


Eén van de projecten is het woonwagenkamp Plukmade. Er is grote behoefte aan uitbreiding van het aantal woonwagenstandplaatsen. Tijdens de opiniërende bespreking in de gemeenteraad van oktober is aangegeven dat we verder gaan met dit project. 


Organisatie
De ambitie om gemiddeld 200 woningen per jaar te bouwen vraagt om versterking van de gehele keten van de woningbouwprogrammering. Door de gemeenteraad is voor dat doel extra geld beschikbaar gesteld. Binnen de organisatie is een speciaal projectenteam gevormd om de ambities waar te maken.

Nota Grondbeleid
In samenhang met de actualisatie van de woningbouwprogrammering zal ook de nota Grondbeleid worden herzien. Daarin staat de vraag centraal of wij in de toekomst een actiever grondbeleid willen voeren. Een eerste versie van het nieuwe grondbeleid is opgesteld. Besluitvorming hierover vindt in 2023 plaats.