Omgevingswet

Omschrijving
In 2020 is de daadwerkelijke invoering van de Omgevingswet in volle gang. Door de coronacrisis en uitstel van de Omgevingswet tot 1 januari 2022 loopt een deel van de invoering door in 2021. Hierdoor vindt vaststelling van de omgevingsvisie begin 2021 plaats. Omdat de invoering van de Omgevingswet complex is en er sprake was van een capaciteitsknelpunt, is besloten de Omgevingswet in te voeren volgens het principe 'basis op orde': voldoen aan de minimumeisen met een paar extra's. Dit betekent dat de invoering niet geheel volgens het onderscheidend ambitieniveau plaatsvindt.
Dit heeft tot gevolg dat er geen omgevingsverordening meer wordt opgesteld. Het doornemen van de bruidsschat, gemeentelijke verordeningen en bestemmingsplannen vindt plaats in 2020/2021 (voorbereiding omgevingsplan). Het transitieplan om te komen tot een nieuw omgevingsplan wordt in 2021 opgesteld en vastgesteld. De nieuwe werkprocessen zijn eind 2020 klaar. In het laatste kwartaal van 2020 start ook het oefenen met de nieuwe werkprocessen. Dit loopt door in 2021, waarbij waar nodig de werkprocessen aangepast worden. Het experiment vergunningtafel Omgevingswet gemeente Drimmelen loopt ook door in 2021. In 2021 wordt ook de organisatie ingericht op het werken met de Omgevingswet. Het opleidingsplan in is concept klaar. In 2020 vindt nog de aanbesteding plaats. De opleidingen vinden in 2021 plaats. Het nieuwe vergunningen- toezichts- en handhavingssysteem wordt op dit moment geïmplementeerd. Aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet vindt in het laatste kwartaal van 2020 plaats. Het testen van alle systemen, samen met het DSO en de nieuwe werkprocessen, vindt in 2021 plaats. Het ontwikkelen van vragenbomen en een vergunningcheck (toepasbare regels) loopt ook nog door in 2021 (inclusief oefenen). De communicatiecampagnes richting onze inwoners en bedrijven vinden in 2021 plaats. Wel komt er in 2020 nog informatie over de Omgevingswet en de invoering hiervan op onze website te staan. Na de zomer van 2020 en in 2021 worden er nog bijeenkomsten georganiseerd voor het gemeentebestuur, de organisatie en onze stakeholders. In 2021 organiseren we ook voorlichtingsbijeenkomsten voor onze ondernemers, brancheorganisaties en dergelijke.
Kwaliteit
De inwerkingtreding van de Omgevingswet was al uitgesteld naar 1 juli 2023 en wordt nu weer uitgesteld naar 1 januari 2024. In het jaar 2022 zijn we doorgegaan met de invoering van de Omgevingswet. Het transitieplan omgevingsplan (plan van aanpak om te komen tot het omgevingsplan nieuwe stijl) is klaar, eerste kwartaal 2023 volgt de besluitvorming. In 2023 starten we ook met de uitvoering van het transitieplan. In 2022 vond ook een deel van de pilot 'wijzigen omgevingsplan' plaats, zodat de organisatie zich dit eigen maakt. Deze pilot krijgt in 2023 een vervolg.
Alle werkprocessen voor vergunningverlening, toezicht en handhaving onder de Omgevingswet zijn beschreven, het werkproces voor het wijzigen van het omgevingsplan (inclusief de tijdelijke alternatieve maatregel) is in basis klaar. Een beheerorganisatie om het werken volgens deze werkprocessen te borgen is ingesteld. De gemeente Drimmelen kent ook een team planbegeleiders. Daar komen alle initiatieven binnen en vindt ook de werkverdeling plaats: het nieuwe projectenteam ruimtelijke ontwikkeling, de vergunningverleners of de planbegeleiders zelf. Zo heeft iedere initiatiefnemer één aanspreekpunt die het hele proces begeleidt. En door te werken met 1 loket houden we overzicht op de ingekomen initiatieven en de stand van zaken. In 2023 wordt ook het cluster beleid gevormd. Hiermee is volledig uitvoering gegeven aan het ontwikkelplan Omgevingswet. In 2022 hebben we ook grote stappen gezet met de inrichting van de intaketafel en de (regionale) omgevingstafel. Ergens in het eerste kwartaal van 2023 gaan we hiermee werken.
In 2022 heeft de raad besluiten genomen over de commissie Omgevingskwaliteit, uitgangspunten voor de legesverordening en het adviesrecht raad in de praktijk. Ook bespraken zij een voorstel voor het delegatiebesluit en een eventuele aanpassing van het adviesrecht van de raad. Dit krijgt in 2023 een vervolg. De gemeentelijke verordeningen zijn waar nodig aangepast op de Omgevingswet.
Rond digitalisering konden we niet zoveel doen. Technisch is alles op orde, de toepasbare regels voor de top 10 activiteiten zijn klaar en de ontwikkelingen rond de bruidsschat hielden we in de gaten. We zitten in een soort beheerfase totdat er weer nieuwe ontwikkelingen zijn rond het Digitaal Stelsel Omgevingswet en we hierop moeten acteren. Dit zal vooral zijn op het gebied van de plansoftware en het DSO.
In 2022 heeft zo goed als iedereen, waarop dit van toepassing was, de basistraining Omgevingswet afgerond. Ook vonden in het najaar de serious games (vaardigheidstrainingen) plaats. Verder zijn er bijeenkomsten georganiseerd, ook voor de nieuwe raad, met betrekking tot de Omgevingswet en is er regelmatig een nieuwsbrief uitgebracht. Er is een voorzet gemaakt voor de interne en externe communicatie in 2023.
Als gemeente namen we deel aan twee landelijke werkplaatsen, namelijk de werkplaats VTH (testen werkprocessen en bijbehorende software) en de werkplaats kerninstrument omgevingsprogramma (resultaat: inspiratiedocument omgevingsprogramma).
Eind 2022 waren we ver klaar met de invoering van de Omgevingswet. Hiermee komen we in een andere fase. Eind 2022 is er daarom een overdrachtsdocument voorgelegd aan het MT en heeft het college besloten dat we in 2023 al gaan werken met 1 loket, planbegeleiders, intaketafel en omgevingstafel, ook al is de Omgevingswet weer uitgesteld. Onder het programma invoering Omgevingswet vallen in 2023 de laatste invoeringsactiviteiten, communicatie, het meenemen van de organisatie in de andere manier van werken en de routekaart naar het onderscheidend ambitieniveau.