Doorontwikkeling CJG

Omschrijving
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Drimmelen-Geertruidenberg is sinds 2020 een Bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). Het CJG is hiermee als organisatie klaar voor de toekomst. Er is continuïteit van hulp en ondersteuning met als uitgangspunt: één gezin, één plan, één regisseur. Naar verwachting gaat de opgerichte Taskforce Jeugd (financiële) effecten bereiken. Op basis van voortgangsrapportages rapporteren we de voortgang. We werken aan de zichtbaarheid en bekendheid van het CJG door verbetering van de website en het versterken van de samenwerking tussen het CJG, huisartsen, consultatiebureaus en onderwijs. Per 2022 wordt het nieuwe woonplaatsbeginsel Jeugdwet van kracht en heeft het CJG een nieuwe registratiesysteem. De voorbereidingen zijn in volle gang.
In de Gemeenschappelijke Regeling staat opgenomen om de verdeling financiële bijdrage gemeenten (nu 50-50 voor Drimmelen en Geertruidenberg) na twee jaar te evalueren. Met de vaststelling van de CJG begroting 2022 kiest het CJG bestuur ervoor om de evaluatie door te schuiven naar medio 2022. De evaluatie kan leiden tot een aanpassing van de financiële verdeling.
Kwaliteit
We hebben ingezet op versteviging van het CJG voor een periode van twee jaar (2022 en 2023) om de ergste knelpunten op te lossen. Met het onderwijs zijn afspraken gemaakt over de inzet van een professional. Doel is om hulpvragen te normaliseren in plaats van medisch te maken richting CJG of huisarts. Daarnaast willen we het onderwijs helpen bij het hanteren van de meldcode kindermishandeling. In verband met wachttijden bij de Jeugdzorgketen is er tijdelijke capaciteit ingezet om de wachttijden op te kunnen vangen zonder dat de eigen wachtlijst verder oploopt en preventieve laagdrempelige opvoedondersteuning in de knel komen. In het coalitieakkoord is de genoemde versteviging structureel gemaakt.
Sinds de oprichting van Taskforce Jeugd hebben we (financiële) effecten bereikt. Een aantal voorbeelden zijn: de regionale pilot Poh-jeugd (2019-2021). De Poh-jeugd levert een goede bijdrage aan de kwaliteit van verwijzingen door huisartsen en voorkomen en beperken van onnodige dure zorg. Sinds 2022 hebben we structureel ingezet op extra formatie van 1fte Poh-jeugd.
In 2022 is de financiële bijdrage gemeenten (50-50) voor Drimmelen en Geertruidenberg geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt de verdeling van de financiële bijdrage gecontinueerd. Over vijf jaar dient opnieuw de kostenverdeling geëvalueerd te worden.