Portefeuillehouder
Lieke Schuitmaker

Omschrijving

Hulp bij het Huishouden (HbH) is een maatwerkvoorziening en valt onder het abonnementstarief Wmo. We zien groei in de aanvragen en kosten. Hoewel de coronacrisis de groei afvlakt, verwachten we dat de groei doorzet. Door de invoering van het abonnementstarief is de financiële drempel om hulp aan te vragen weggevallen. Daarom bekijken we aanvragen kritisch en zoeken ook naar alternatieven. Door vergrijzing en het langer thuis blijven wonen van oudere inwoners zal de vraag echter toenemen. In 2021 gaat een nieuw contract HbH in. De AMvB Reële prijs Wmo leidt tot hogere tarieven. We zoeken, samen met de gemeenten Altena en Geertruidenberg, naar mogelijkheden om de kosten te beheersen, onder andere door innovatie.

Kwaliteit

Hulp bij het Huishouden (HbH) is een maatwerkvoorziening en valt onder het abonnementstarief Wmo. Voor 2021 en verder sloten we samen met de gemeenten Altena en Geertruidenberg een nieuwe overeenkomst met aanbieders van huishoudelijke ondersteuning. De huidige wet- en regelgeving betekende een aanzienlijke tariefstijging. De vraag naar huishoudelijke ondersteuning stijgt sinds 2019, vooral als gevolg van invoering van het abonnementstarief. In 2021 was die groei iets minder dan wij verwachtten. In 2021 hadden aanbieders een hoog ziekteverzuim als gevolg van corona. Door toenemende krapte op de arbeidsmarkt konden zij niet altijd zorgen voor vervanging van zieke hulpen. De samenwerkende gemeenten brachten de mogelijkheden in kaart voor kostenbeheersing en innovatie. Tijdens de overlegtafel bespraken we enkele ideeën met de aanbieders.
Het Rijk stelde geld ter beschikking voor betere salarissen in zorg en welzijn. Op advies van de VNG verhoogden we de reguliere indexering van het tarief 2022 vanuit deze middelen. In 2022 werken we samen met Altena en Geertruidenberg de mogelijkheden uit voor innovatie, kostenbeheersing en structurele problemen op de arbeidsmarkt. We betrekken (vertegenwoordigers van) cliënten en aanbieders.