Portefeuillehouder
Jan-Willem Stoop

Omschrijving

In 2020 is de daadwerkelijke invoering van de Omgevingswet in volle gang. Door de coronacrisis en uitstel van de Omgevingswet tot 1 januari 2022 loopt een deel van de invoering door in 2021. Hierdoor vindt vaststelling van de omgevingsvisie begin 2021 plaats. Omdat de invoering van de Omgevingswet complex is en er sprake was van een capaciteitsknelpunt, is besloten de Omgevingswet in te voeren volgens het principe 'basis op orde': voldoen aan de minimumeisen met een paar extra's. Dit betekent dat de invoering niet geheel volgens het onderscheidend ambitieniveau plaatsvindt.

Dit heeft tot gevolg dat er geen omgevingsverordening meer wordt opgesteld. Het doornemen van de bruidsschat, gemeentelijke verordeningen en bestemmingsplannen vindt plaats in 2020/2021 (voorbereiding omgevingsplan). Het transitieplan om te komen tot een nieuw omgevingsplan wordt in 2021 opgesteld en vastgesteld. De nieuwe werkprocessen zijn eind 2020 klaar. In het laatste kwartaal van 2020 start ook het oefenen met de nieuwe werkprocessen. Dit loopt door in 2021, waarbij waar nodig de werkprocessen aangepast worden. Het experiment vergunningtafel Omgevingswet gemeente Drimmelen loopt ook door in 2021. In 2021 wordt ook de organisatie ingericht op het werken met de Omgevingswet. Het opleidingsplan in is concept klaar. In 2020 vindt nog de aanbesteding plaats. De opleidingen vinden in 2021 plaats. Het nieuwe vergunningen- toezichts- en handhavingssysteem wordt op dit moment geïmplementeerd. Aansluiting op het Digitaal Stelsel Omgevingswet vindt in het laatste kwartaal van 2020 plaats. Het testen van alle systemen, samen met het DSO en de nieuwe werkprocessen, vindt in 2021 plaats. Het ontwikkelen van vragenbomen en een vergunningcheck (toepasbare regels) loopt ook nog door in 2021 (inclusief oefenen). De communicatiecampagnes richting onze inwoners en bedrijven vinden in 2021 plaats. Wel komt er in 2020 nog informatie over de Omgevingswet en de invoering hiervan op onze website te staan. Na de zomer van 2020 en in 2021 worden er nog bijeenkomsten georganiseerd voor het gemeentebestuur, de organisatie en onze stakeholders. In 2021 organiseren we ook voorlichtingsbijeenkomsten voor onze ondernemers, brancheorganisaties en dergelijke.

Kwaliteit

De Omgevingswet werd uitgesteld tot 1 juli 2021. In februari 2022 werd bekend dat inwerkingtreding weer is uitgesteld. Werk dat voor 2021 gepland stond schoof vooruit in de tijd. In 2021 deden we wel het nodige rond de invoering. 

Op 18 november 2021 is de omgevingsvisie Drimmelen vastgesteld. Na de zomer is gestart met het transitieplan omgevingsplan (plan van aanpak voor tijdelijke omgevingsplan tot aan het omgevingsplan nieuwe stijl). Een adviesbureau ondersteunt ons hierbij. De regionale werkgroep leverde handboeken voor het wijzigen van een omgevingsplan en buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Drimmelen zit in deze werkgroep. In 2022 volgt vertaling naar eigen werkprocessen. 

De nieuwe werkprocessen voor vergunningverlening zijn klaar. We begonnen met nieuwe werkprocessen voor toezicht en handhaving. Vanaf januari 2022 doen we mee aan de werkplaats vergunningverlening, toezicht en handhaving van de VNG. Daarom hebben we in 2021 niet meer geoefend met nieuwe werkprocessen. Het is de bedoeling dat een initiatiefnemer zoveel mogelijk in gesprek gaat met de omgeving over zijn initiatief. Dit gebeurt voor indienen van een vergunningaanvraag. Soms kan de gemeenteraad dit verplichten. Op 16 december 2021 besloot de gemeenteraad om het gesprek met de omgeving te verplichten voor alle buitenplanse omgevingsplanactiviteiten. Om initiatiefnemers hierbij te helpen, maakte we een handreiking. 

Het experiment vergunningtafel is vervangen door het regionale traject, met Drimmelen als trekker. We maakten formats en oefenden daarmee. Eind 2021 leverden we een voorstel over werken met de omgevingstafel (werken met subregio's, vaste frequentie, vaste formats en voorzitter/secretaris per subregio). Dit voorstel werken we in 2022 uit tot een definitieve aanpak. Ook in 2022 gaan we verder met oefenen. Voor de borging van het werken met de Omgevingswet in de gemeentelijke organisatie maakten we een ontwikkelplan. In 2022 bespreken we dit met betrokkenen. Daarna volgt aanpassing en uitvoering. 

De gemeente Drimmelen is aangesloten op de oefenomgeving van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). In 2021 deden we 2 ketentesten. Je test dan het DSO, plansoftware en vergunningensoftware. Hieruit kwamen punten naar voren, die wij moeten aanpakken en verbeterpunten voor het DSO. Onze vergunningensoftware is vanaf het laatste kwartaal in productie. Ontwikkelen van vragenbomen en vergunningcheck (toepasbare regels) stonden hierdoor op een lager pitje. In het 4e kwartaal van 2021 maakten we hiermee een begin. We wilden in 2021 ook een functionele test doen met het DSO, de nieuwe werkprocessen en de omgevingstafel. We doen nu in plaats van een eigen test mee aan de regionale test (regio Midden- en West-Brabant) in 2022. 

De opleidingen voor basiskennis zijn voor de zomer 2021 uitgerold. Vanwege uitstel van de Omgevingswet zijn de vaardigheidstrainingen in 2022. Ook de verdiepingsopleidingen zijn in 2022, zo dicht mogelijk bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. 

De communicatiestrategie met uitvoeringsplan voor de gemeentelijke organisatie en gemeentebestuur (intern) en voor inwoners en ondernemers (extern) is bijna klaar. In 2021 waren er verschillende raadsbijeenkomsten Omgevingswet. Ook stonden op intranet enkele vlogs, blogs en praktische informatie en is de website aangepast. Andere communicatie-activiteiten zijn in 2022 (bijeenkomsten intern, bewonerscampagne, bijeenkomsten voor bedrijvenverenigingen, brancheorganisaties, projectontwikkelaars). Oorzaak voor deze verschuiving is uitstel van de Omgevingswet. 

Op 16 december 2021 besloot de gemeenteraad over bindend adviesrecht. Instellen van een commissie Omgevingskwaliteit (adviescommissie) was aan de orde in de informatie- en opinieronde. Besluitvorming volgt in februari 2022. 

De uitvoering liep dus niet helemaal volgens de begroting 2021. Oorzaak is uitstel van de Omgevingswet tot 1 januari 2023. Hierdoor lopen activiteiten zoals opleidingen, oefenen/testen, transitieplan Omgevingsplan door in 2022. Andere activiteiten, zoals de communicatiecampagnes en verdiepingsopleidingen, schuiven door naar 2022. De gevolgen van het uitstel van de invoering van de Omgevingswet zijn in beeld. Het college stemde ermee in en de informeerde de gemeenteraad. De invoering van de Omgevingswet verloopt nog volgens de nieuwe planning.