Omschrijving

We ronden de implementatie van de Omgevingswet af. Met als leidende principes: één aanspreekpunt voor (ruimtelijke) initiatieven, meer samenhang in beleid, minder bureaucratie/minder regels en meer naar buiten.

Wat is het resultaat?
Implementatie van de Omgevingswet, één aanspreekpunt voor alle initiatieven en minder bureaucratie/minder regels. 

Kwaliteit

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De invoering van de Omgevingswet is eind 2023 ook afgerond. We werkten in 2023 al met 1 aanspreekpunt via o.a. ikhebeenplan@drimmelen.nl, de intaketafel en de omgevingstafel en de nieuwe clusterindeling op Grondgebied. Zo is ook het cluster Beleid gestart om meer samenhang in beleid te krijgen. Er hebben verschillende opleidingen plaatsgevonden om de organisatie zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet. De werkprocessen Omgevingswet zijn zo goed als klaar. Er is ook een beheerorganisatie ingesteld om te borgen dat volgens deze processen wordt gewerkt en dat processen aangepast/aangevuld worden wanneer nodig. De DSO-keten (Digitaal Stelsel Omgevingswet) is eind 2023 omgezet naar de productieomgeving. De raad heeft in 2023 nog een besluit genomen over het delegatiebesluit en een aanpassing van het adviesrecht en over de verordening adviescommissie ruimtelijke plannen die belast wordt met het adviesrecht. Eind 2023 hebben we ook ingezet op communicatie over de Omgevingswet naar buiten toe via website, sociale media en een ondernemersbijeenkomst. 
De voorbereiding op het nieuwe omgevingsplan is door vertrek van de projectleider stil blijven liggen. Eind 2023 is dit projectleiderschap weer ingevuld. Hierdoor kan begin 2024 het plan van aanpak (transitieplan), om te komen tot het omgevingsplan nieuwe stijl, afgerond en vastgesteld worden en kan worden gestart met uitvoering van fase 1 van dit transitieplan.
In 2024 ronden we het programma invoering Omgevingswet af met een evaluatie en nazorgplan, communicatie en ondernemersbijeenkomsten.