1. Hogere indexering grond-, weg- en waterbouw werkzaamheden
Hogere indexering grond-, weg- en waterbouw werkzaamheden i.v.m. stijgende marktprijzen door hogere loonkosten, brandstof- en grondstofprijzen.
2. Het begrote budget voor jeugdzorg is ontoereikend
Ten opzichte van de begroting 2023 stijgen de kosten in 2023 (zowel volume als prijs). De druk op de Jeugdwet is al meerdere jaren toenemend. Met het inzetten van een 'taskforce jeugd' streven we naar het doorbreken van deze trend.
3. Toename van het aantal bijstandsgerechtigden
Toename van het aantal bijstandsgerechtigden door de verhoogde huisvesting van statushouders in onze gemeente.
4. Budget huishoudelijke ondersteuning is ontoereikend
De ontwikkelingen in de thuisondersteuning (cao-loonstijgingen, hoog ziekteverzuim, vergrijzing) in combinatie met regelgeving (AMvB reële prijs Wmo, abonnementstarief Wmo) oefent een opwaartse druk uit op volume en tarief huishoudelijke ondersteuning. Hiermee houden we rekening in de begroting, maar het risico is dat de ontwikkelingen sterker zijn dan voorzien. Aanbieders kampen met personeelstekorten en kunnen daardoor niet altijd volledig de afgesproken zorg leveren. Er is een risico dat cliënten een proces aanspannen tegen de gemeente.
5. Garantstelling Stichting De Wijngaerd
De gemeenteraad besloot op 16 juli 2015 een gemeentegarantie te verlenen aan stichting de Wijngaerd. Zo kon de stichting renovatie van haar huisvesting en tijdelijke huisvesting financieren. Als de Wijngaerd haar rente- en aflossingsverplichtingen aan de geldverstrekker niet kan voldoen wordt de gemeentegarantie aangesproken en zal de gemeente die verplichtingen over moeten nemen.
6. Ambtelijke voorbereidingskosten voor planvoorbereiding blijken niet verhaalbaar op ontwikkelaar.
Ambtelijke kosten voor planvoorbereiding blijken niet altijd verhaalbaar op ontwikkelaar. Bij grotere projecten wordt daarom met een intentie-overeenkomst gewerkt. Bij de nota kostenverhaal wordt gekeken hoe het kostenverhaal verder kan worden geoptimaliseerd.
7. Schadeclaims zonneparkdossiers
De Afdeling bestuursrecht van de Raad van State heeft uitgesproken dat de gemeente Drimmelen de beoordeling van de bestaande vijf aanvragen opnieuw moet uitvoeren en wel op gelijkwaardige wijze. Op basis van deze herbeoordeling, en na behandeling in de gemeenteraad, heeft het college opnieuw besloten over deze aanvragen. De situatie is dat één park definitief vergund is, één park een ontwerpvergunning heeft gekregen en drie parken in ontwerp zijn geweigerd. Aan dit dossier grootschalige zonneparken zitten mogelijk (zeer) grote financiële - en reputatierisico's.
8. Uitval ICT
Uitval ICT kan vergaande gevolgen hebben voor de dienstverlening. Dit kan tevens financiële gevolgen hebben door stagnatie van bedrijfsprocessen en directe herstelwerkzaamheden. De uitval kan veroorzaakt worden door brand in systeemruimtes of wegvallen van netwerkverbinding door een kabelbreuk in de glasvezellijn.
9. Kans op onbekende objecten in de ondergrond
Het waterschap is begonnen met het verzwaren van de dijken. Omdat het niet te voorzien is welke ondergrondse obstakels er tegengekomen kunnen worden, blijft er een risico bestaan dat de gemeente bij moet gaan dragen aan de kosten voor het verzwaren van de dijken.
10. Huisvesting statushouders
De afgelopen jaren heeft de gemeente niet aan de taakstelling van huisvesting van statushouders kunnen voldoen, gezien de beperkte toewijzing. Sinds 2020 zijn er meer statushouders gekoppeld aan Drimmelen en ook veel statushouders geplaatst. Desondanks hebben we onze achterstand van de vorige jaren nog niet ingelopen. De woningbouw kan deze mensen, gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de andere doelgroepen die ze moet bedienen, niet op korte termijn huisvesten.
Het risico bestaat dat als deze situatie van langere duur is, de provincie deze statushouders op kosten van de gemeente gaat huisvesten. Denk daarbij aan hotels of campings. Verder is er het nodige aan de hand in Ter Apel, er zijn onvoldoende opvangplaatsen. Er wordt nu naar gemeenten gekeken deze opvangplaatsen beschikbaar te stellen. Hier zijn we volop mee bezig, dit kost wel tijd en budget. Daar komt bij dat er de komende periode meer statushouders gehuisvest moeten worden. We kunnen dit niet meer alleen met de woningen van Woonvizier. We zullen dus op zoek moeten naar alternatieven die geld kosten.