Portefeuillehouder
Jürgen Vissers

Omschrijving

De raad heeft de Transitie Visie Warmte vastgesteld en deze bestuursperiode zetten we dan ook in op het aardgasvrij maken van de bebouwde omgeving. Hiervoor zal een uitvoeringsprogramma worden opgesteld, dat beschrijft hoe en wanneer we – samen met onze inwoners en bedrijven – uiteindelijk van het aardgas afgaan. We gaan daarbij dorpsgericht te werk. De uitvoering van de Transitie Visie Warmte is niet mogelijk zonder extra middelen en mensen, boven op de bestaande begroting en formatie. De middelen die we van het Rijk ontvangen zetten we daarvoor in.

Wat is het resultaat?
- Vaststelling en realisatie uitvoeringsprogramma Transitie Visie Warmte (TVW) inclusief organisatie. 
- Opstellen van een gemeentebrede aanpak (o.a. generieke communicatie en collectieve acties) en een gebiedsgerichte aanpak onder andere met wijkuitvoeringsplannen en bijzondere aandacht voor energiearmoede. 
- Inzet middelen die beschikbaar komen van het Rijk. 

Kwaliteit

In de gemeente Drimmelen werken we hard aan CO2-reductie en verduurzaming van energie binnen de gebouwde omgeving. Na de eerste stap, het opstellen van een Transitievisie Warmte (TVW), namen we medio vorig jaar de tweede horde: de start van een wijkuitvoeringsplan (WUP) in Hooge Zwaluwe (voor een wijk ten noorden van de spoorlijn) en Terheijden (voor drie wijken aan de zuidkant). 

Hooge Zwaluwe
In 2023 is een aanbestedingstraject afgerond, waardoor we als gemeente voor advies en ondersteuning kunnen terugvallen op Het Energiebureau. In september is het project ‘WUP HZ’ officieel gestart en lag de focus op de inrichting van een projectorganisatie (kernteam) en een energiebronnen- en wijkanalyse. Later zijn ook interviews gehouden met betrokken inwoners, stakeholders en enkele ambtenaren van de gemeente. Daarnaast is er een inloopbijeenkomst georganiseerd om met elkaar kennis te maken en inwoners te informeren over de gemeentelijke opgave. Aan het eind van het jaar zijn de eerste voorbereidingen gestart voor een grootschalige informatiebijeenkomst in februari 2024. Deze avond heeft als doel om alle opgehaalde informatie te delen met buurtbewoners en te bekijken of we samen een volgende stap kunnen zetten naar een aardgasvrije buurt.

Terheijden
In Terheijden wordt een soortgelijk plan van aanpak gevolgd, hoewel een verdere uitrol van het bestaande warmtenet de meest logische keuze is. De eerste stap was ook hier meer inzicht krijgen in de drie kansrijke wijken via een technische analyse. Tegelijkertijd is, net als in Hooge Zwaluwe, een kernteam opgezet dat bestaat uit een afvaardiging van TEC, TREM, gemeente en provincie. Dat laatste komt omdat ‘WUP Traaie’ onderdeel uitmaakt van het provinciale kennis- en leerprogramma Sociale Innovatie Energietransitie (SIE2). In nauwe samenwerking met het kernteam Hooge Zwaluwe is daarnaast een ambtelijk projectteam opgezet, gestart met een aardgasvrij verhaal (‘narratief’), een eerste (interne) nieuwsbrief verstuurd en zijn voorbereidingen getroffen voor een workshop ‘Leefstijlen’. Deze sessie moet meer inzicht geven in de (energie)drijfveren van de Zwaluwse en Terheijdense inwoners. Nadere bewonerscommunicatie wordt begin volgend jaar verwacht.