Omschrijving

Vanaf 2022 zijn alle gemeenten zelf verantwoordelijk voor beschermd wonen in plaats van de centrumgemeenten. De middelen worden vanaf 2023 herverdeeld over de gemeenten, gefaseerd over een periode van tien jaar. De gemeenten in de regio Breda hebben vooruitlopend hierop vanaf 1 januari 2021 gezamenlijk de verantwoordelijkheid genomen voor beschermd wonen. Ze hebben in 2021 een regionaal beleidskader beschermd wonen voor de periode 2021-2025 vastgesteld. Ook is een (lichte) gemeenschappelijke regeling opgesteld waarin de samenwerking juridisch wordt geborgd. Deze regeling heeft zowel betrekking op de inkoop van, als de toegang tot de voorzieningen. Het jaar 2022 stond in het teken van de implementatie van het beleid in 2023 gaan we hier verder mee. 

Wat is het resultaat?
De bedoeling van de doordecentralisatie is dat mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen en meedoen in hun eigen woonomgeving. De gezamenlijke regionale begroting voor beschermd wonen 2023 is budgetneutraal, maar er blijven onzekerheden en financiële risico’s voor de gemeente Drimmelen.

Kwaliteit

In 2023 is gewerkt aan de implementatie van het beleid. De eerste cliënten hebben vanuit intramurale voorzieningen de stap naar het zelfstandig wonen in de wijk gezet volgens de afspraken die gemaakt zijn om een goede en veilige aansluiting bij hun directe leefomgeving te realiseren. Ook is de toegang tot de voorziening Beschermd Wonen van centrumgemeente Breda verschoven naar de regiogemeenten. Hierbij werken de lokale Wmo consulenten en het regionale team Beschermd Wonen nauw samen.
In maart is het convenant Thuis in de Wijk ondertekend. Met dit convenant onderschrijven gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties het belang van de tripartite samenwerking bij de woonopgave voor uitstromers die de doordecentralisatie Beschermd Wonen met zich meebrengt. Het college stelde een nieuw beleidskader voor de maatschappelijke opvang, openbare GGZ en verslavingspreventie ‘Een (t)huis = een zorg minder’ vast. Centrumgemeente Breda heeft de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de regionale taken. De gezamenlijke gemeenten in de regio zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van lokale onderdelen, waaronder preventie en het realiseren van woonoplossingen met nazorg inclusief aandacht voor participatie. De monitor doordecentralisatie Beschermd Wonen wordt verder doorontwikkeld. In 2023 was er sprake van een overschot op de regionale begroting en ook voor 2024 is het financiële perspectief gunstig. Overschotten worden in overeenstemming met de regeling verdeeld over de regiogemeenten naar rato van het inwoneraantal. De herverdeling van middelen van centrumgemeente naar lokale gemeenten is opnieuw uitgesteld (naar 2025).