Begrijpelijk communiceren

Omschrijving
We willen begrijpelijke taal in alle uitingen van de gemeenten als uitgangspunt. Extra aandacht hierbij geven we aan laaggeletterden. Dit doen we met beelden, de voorleesfunctie en een lettertype voor mensen met dyslexie.
Wat is het resultaat?
Structurele aandacht voor begrijpelijke taal met beelden en toegankelijkheid in alle uitingen, online en offline, zoals op de nieuwe website. Jaarlijks werken we aan bewustwording bij medewerkers hierover. Samen met ervaringsdeskundigen onderzoeken en verbeteren we communicatiemiddelen voor mensen met dyslexie en verbeteren we jaarlijks minimaal één gemeentelijk product met het oog op laaggeletterden.
Kwaliteit
Er is verder gewerkt aan bewustwording rondom laaggeletterdheid en toegankelijkheid binnen en buiten de gemeentelijke organisatie vanuit het project ‘Inclusie’. Dit door middel van verschillende acties waaronder de Beleefmiddag, video’s, scholenbezoeken, interne communicatie et cetera.
De gemeentelijke brief om een paspoort/ID-bewijs aan te vragen is aangepakt, gebruik makend van ervaringsdeskundigheid op het gebied van laaggeletterdheid. De aangepaste brief wordt in 2024 ingevoerd. Voor alle medewerkers is de Klinkende Taalapp beschikbaar als hulpmiddel voor begrijpelijke taal in alle uitingen en de mogelijkheden daarvan zijn ook opnieuw onder de aandacht gebracht.
Veel basisinformatie op de gemeentelijke website is toegankelijker gemaakt. De voorbereidingen zijn getroffen om deze nieuwe toegankelijke manier van werken voor alle webpagina’s door te voeren.