Portefeuillehouder
Jürgen Vissers

Vanaf 1 januari 2022 start de nieuwe Wet Inburgering. De regie komt bij de gemeente te liggen. Het is belangrijk om statushouders vanaf de start te begeleiden bij taal en werk, zodat ze snel mee kunnen doen in de Nederlandse samenleving. De gemeente wordt verantwoordelijk voor de inkoop van inburgering en begeleiding van statushouders. De gemeenteraad stelde medio 2021 het beleidskader voor de veranderopgave inburgering vast, dat de basis vormt voor de uitvoering per 2022. De gemeenteraad heeft een tweetal moties vastgesteld. Een motie gericht op het afgeven van een krachtig signaal aan de Rijksoverheid, dat er voldoende financiële middelen beschikbaar moeten zijn voor de uitvoering van deze nieuwe taak. We hebben deze boodschap samen met de Dongemondgemeenten overgebracht aan de overheid.

De andere motie betreft de huisvestingstaakstelling statushouders. We zijn verantwoordelijk voor het huisvesten van statushouders. We hebben nog steeds een achterstand in deze taakstelling. De gemeenteraad heeft met de motie opdracht gegeven om in gesprek te gaan met de Provincie over de achterstanden met het doel om deze achterstand te laten vervallen. In 2022 zal duidelijk worden hoe we de uitkomsten van het overleg moeten gaan vertalen. Naast de reguliere huisvesting is door de mondiale ontwikkelingen landelijk behoefte aan additionele locaties ten behoeve van opvang van asielzoekers dan wel huisvesting van statushouders. Aan iedere gemeente is de vraag gesteld of er locaties beschikbaar zijn om deze personen te huisvesten. 

R

Het Rijk verandert inburgering van statushouders, waarmee de regie bij de gemeente ligt. De invoering van de nieuwe Wet Inburgering schoof opnieuw door, nu naar 1 januari 2022. Regionaal zijn we al volop bezig met voorbereiding van deze nieuwe wet. Bijvoorbeeld voorbereiding beleidskader, leerroutes en inkoop. De uitvoering van de pilots Ontzorgen en Duale trajecten, samen met de Dongenmondgemeenten en MidZuid, liep door corona vertraging op. De ervaring met deze pilots gebruiken we voor verdere invulling van nieuwe taken. De gemeenteraad stemde op 3 juni 2021 in met het regionale beleidskader inburgering. Het geld voor uitvoering van deze wet is nog een risico. We zijn verantwoordelijk voor huisvesting van statushouders en er is nog steeds een achterstand in deze taakstelling. In 2020 begonnen we aan een plan van aanpak om de achterstanden in te lopen bij huisvesting statushouders. Dit liep vertraging op door corona . Wel liepen we deels de achterstand in, omdat we in 2020, 2021 en het eerste kwartaal van 2022 veel statushouders plaatsten. In 2021 gingen we hiermee verder. Het Rijk verdubbelde echter de taakstelling. Op basis van de resultaten over de 1e helft 2021 kwamen we onlangs onder actief toezicht van de Provincie. We moesten uiterlijk eind oktober 2021 een plan van aanpak indienen om alsnog aan onze verplichtingen te voldoen. Afspraken over dit plan lopen nog. 

De gemeenteraad nam 2 moties aan bij de behandeling van het Beleidskader Inburgering. Doel mis om druk uit te oefenen naar Rijk en Provincie. Om voldoende geld te krijgen voor taken inburgering en de achterstand te laten vervallen op de taakstelling huisvesting statushouders uit zogenaamde AZC-periode. Het college voerde de moties uit door gesprekken met Provincie en Rijk. Deze gesprekken zijn helaas op niets uitgelopen. De raad wordt hierover nog nader geïnformeerd. 

Er lag ook een verzoek vanuit rijk en provincie om een tussenoplossing te zoeken voor de actuele drukte bij diverse AZC’s. De gemeente Drimmelen plaatste 13 statushouders in de tijdelijke opvang in Lievenshove, gemeente Oosterhout. Deze verblijven daar momenteel nog steeds.