Warmte

Status
Vertraagd
Vanaf 2022 werken we aan de transitievisie warmte (TVW). We willen op termijn geen fossiele brandstoffen meer gebruiken voor verwarming van woningen en (bedrijfs)panden. Dit leidde in Drimmelen tot tal van generieke - en gerichte activiteiten in de gebouwde omgeving. Zowel voor duurzame warmte als besparing en isolatie.
De verwachting is dat nieuwe, landelijke wetgeving meer ruimte en bevoegdheden biedt om het proces te versnellen. We sorteren daarop voor met vervolg van de TVW vanaf 2025. We starten ook met een warmteprogramma, de verplichte opvolger van de TVW. Eind 2026 leggen we vast welke wijken en buurten de komende 10 jaar van het aardgas afgaan en hoe.
Dit programma maakt de energievisie van Drimmelen duidelijk.. Hoe ziet onze energie- en bronnenmix eruit, welke technische oplossingen kiezen we en wat betekent dat voor inwoners en ondernemers in de kernen? De nieuwe warmtewet (WCW), en vooral de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw), geven ons de juridische kaders.
Voor het toekomstig warmteprogramma en de nieuwe wetgeving is het belangrijk om ons vanaf 2025 te oriënteren op collectieve warmtesystemen, oprichting van warmtebedrijven of warmtegemeenschappen en de rol en positie van gemeente daarin. Een andere belangrijke ontwikkeling is dat op 1 januari 2027 de levering stopt van warmte via de Amercentrale. Om te verzekeren dat tuinders in Plukmade warmte blijven krijgen, ontwikkelen we daar een project geothermie. We gaan in 2024 een startvergunning aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken. Dan volgen ook vergunningaanvragen omgevingswet bij de gemeente .
Waar staan we?
Met de ontwikkeling van duurzame warmte zijn we minder ver dan voorzien. De landelijke wetgeving voor collectieve warmtenetten is er nog niet. De 2 Wijkuitvoeringsplannen (WUP) kosten in de praktijk veel tijd. De ontwikkeling van duurzame bronnen (geothermie) gaat langzaam. Er is wel voortgang op besparing en isolatie. Deels vanwege milde winters en hoge gasprijzen (Russische invasie in Oekraïne). Er is ook een structurele verbetering: het aantal woningen met slechte labels (E, F en G) neemt af en het aantal met energielabel A of B neemt toe. De inspanning van de gemeente speelde hierin een belangrijke rol (inzet Energiebespaarteam, energieambassadeurs en lekcheckers). Net als de continue informatie aan inwoners over belang van lokale energietransitie en een schoon en duurzaam Drimmelen.