Wet Open Overheid
Per 1 mei 2022 is de Wet Open Overheid (WOO) in werking getreden. Deze wet vervangt de eerdere Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De WOO is bedoeld om overheden transparanter te maken, overheidsinformatie beter vindbaar en gearchiveerd is. De wet verplicht de gemeente op termijn om informatie actief openbaar te stellen in 11 vastgestelde informatiecategorieën.
1. Beschikkingen
2. Bestuursstukken
3. Convenanten
4. Jaarplannen en jaarverslagen
5. Klachtoordelen
6. Onderzoeken
7. Organisatiegegevens
8. Raadsstukken
9. Stukken van adviescolleges
10. Wet- en regelgeving
11. WOO- verzoeken
Per 1 november 2024 zijn de categoriën 1., 7. en 10. verplicht. De Gemeente Drimmelen publiceert hieronder zoals aangegeven al meer van de informatiecategorieën.
Beschikkingen
De Wet open overheid (Woo) zorgt ervoor dat iedereen het recht heeft op informatie over wat de overheid doet. De wet geeft ook aan welke informatie verplicht openbaar gemaakt moet worden. Een voorbeeld van deze informatie zijn Beschikkingen.
Een beschikking is een beslissing van de gemeente die gericht is op personen en zaken, zoals bouwvergunningen, exploitatievergunningen en subsidies. Al deze informatie moet volgens deze wet op termijn openbaar beschikbaar zijn.
Op dit moment is er nog geen exacte datum vastgesteld, vanaf wanneer een gemeente moet voldoen aan deze categorie. De gemeente Drimmelen publiceert nu deels beschikkingen via officielebekendmakingen.nl
Bestuursstukken
Een ander voorbeeld van de informatie die volgens de Wet open overheid beschikbaar moet zijn voor iedereen zijn bestuursstukken. Bestuursstukken zijn agenda's en lijsten met besluiten van vergaderingen. Via de ibabswebsite van Drimmelen zijn de volgende bestuursstukken te vinden:
• Kalender van alle raadsvergaderingen
• Besluitenlijst burgemeester en wethouders
• Lijst van ingekomen stukken
• Moties en amendementen
• Raadsbrieven
• Raadsvragen en beantwoording
Convenanten
Convenanten is ook een soort informatie die de wet open overheid aangeeft wat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Convenanten zijn afspraken die de gemeente maakt met andere partijen om samen doelen te bereiken en prestaties te leveren. De naam van het document maakt niet uit. Het hoeft niet altijd "convenant" te heten. Ook wanneer een document wel als naam convenant heeft, hoeft dit niet altijd zo te zijn volgens de Wet open overheid. Voorbeelden van convenanten kunnen zijn:
• Een beleidsovereenkomst
• Samenwerkingsovereenkomst
• Intentieverklaring
Op dit moment is er nog geen exacte datum vastgesteld, vanaf wanneer een gemeente moet voldoen aan deze categorie. De gemeente Drimmelen publiceert op dit moment dan ook nog geen convenanten.
Jaarplannen en jaarverslagen
Als vierde informatiesoort schrijft de Wet open overheid voor dat jaarplannen en jaarverslagen openbaar gepubliceerd moeten worden. In een jaarplan staat wat een organisatie in een jaar wil doen en hoeveel geld daarvoor nodig is. In een jaarverslag staat wat de organisatie dat jaar echt heeft gedaan en hoe het geld is besteed. Voor de gemeente wordt dit opgeschreven in de gemeentelijke begroting (jaarplan) en het gemeentelijk jaarverslag.
Via de begrotingsapp kan iedereen de gemeentelijke begrotingen en gemeentelijke jaarverslagen vinden. Binnen de gemeente Drimmelen vindt u sinds dit jaar ook de derde kwartaalrapportage in de gemeentelijke begroting en vanaf juli ook de eerste kwartaalrapportage in de variant voorjaarsnota/kadernota.
Klachtenoordelen
Schriftelijke oordelen in klachtprocedures is een vijfde informatiesoort wat volgens de Wet open overheid openbaar gedeeld moet worden. De Wet open overheid (Woo) regelt het recht op informatie over wat de overheid doet. Deze wet geeft ook aan welke informatie ten minste openbaar moet worden gemaakt. Een van deze informatie categorieën is Klachtoordelen.
Op dit moment publiceert de gemeente Drimmelen nog geen overzicht van alle klachten en de klachtenoordelen. Klachten kunnen zowel mondelinge klachten, als schriftelijke zijn ingediend (via brief of per e-mail). In 2025 streeft de gemeente Drimmelen ernaar om een overzicht met alle klachtenafhandelingen te publiceren.
In het overzicht staan de volgende gegevens:
• Ontvangstdatum: de datum waarop de klacht is ontvangen
• Klachtomschrijving: waar de klacht over gaat (bijvoorbeeld menselijk gedrag, een product, een procedure, beleid of organisatie).
• Verantwoordelijk organisatieonderdeel: het onderdeel van de organisatie waar de klacht over gaat.
• Bevindingen/feitenonderzoek: is er onderzoek nodig naar de oorzaak van de klacht?
• Conclusie/verbetering mogelijk: kan de organisatie iets verbeteren door deze klacht?
• Afgesloten op: de datum waarop de klacht is afgehandeld.
Onderzoeken
Deze wet geeft ook aan dat een informatiecategorie onderzoeken is. De gemeente is verplicht om een deel van haar onderzoeksrapporten openbaar te maken. Het gaat om onderzoeken naar de manier van functioneren van de eigen organisatie en onderzoeken die zijn gemaakt ter voorbereiding of evaluatie van beleid, inclusief uitvoering, naleving en handhaving. Onderzoeken die niet voldoen aan deze twee voorwaarden vallen buiten de verplichting om openbaar te maken, maar de gemeente zal ook deze onderzoeken zoveel mogelijk uit eigen beweging publiceren.
Op dit moment publiceert de gemeente Drimmelen nog geen onderzoeksrapporten.
Organisatiegegevens
Organisatiegegevens behoort ook tot een soort openbare gegevens wat volgens de wet open overheid openbaar gedeeld moet worden. Onder organisatiegegevens wordt de volgende informatie verstaan:
• Hoe de gemeente is georganiseerd en werkt
• Hoe je de gemeente kunt bereiken
• Hoe je informatie kunt aanvragen
Deze organisatiegegevens zijn voor de gemeente Drimmelen te vinden op de website organsiatie.overheid.nl. De gemeente Drimmelen heeft verschillende bestuursorganen namelijk:
• Gemeenteraad (Raadsleden)
• College (Burgemeester en Wethouders)
• Burgemeester
De ambtelijke organisatie ondersteunt deze bestuursorganen en voert hun besluiten uit.
Bekijk hier voor meer informatie over de organisatie
Bereikbaarheid
Bereikbaarheid verwijst naar de bezoekadressen van de gemeente, evenals de centrale telefoonnummers en e-mailadressen. Deze gegevens zijn voor de gemeente Drimmelen te vinden op de website. Via verschillende manieren en voor verschillende onderwerpen kun je contact opnemen met de gemeente.
Bekijk hier de website van de gemeente Drimmelen
Informatieverzoeken
Voor vragen over informatie die al openbaar beschikbaar is, kun je contact opnemen via de contactpagina. Als je informatie wilt opvragen die nog niet openbaar toegankelijk is, kun je een Woo-verzoek indienen. Dit kan via onze website.
Bekijk hier de website om een WOO-verzoek in te dienen
Raadsstukken
De Wet open overheid (Woo) geeft burgers het recht op informatie over het werk van de overheid. Deze wet bepaalt ook welke informatie openbaar moet zijn. Een van deze soorten informatie is Raadsstukken. Dit zijn bijvoorbeeld agenda’s, documenten, notulen en adviesrapporten.
De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente Drimmelen en haar vergaderingen zijn openbaar. U kunt de vergaderingen ook digitaal bijwonen via de website en op de lokale omroep van Drimmelen. Daarnaast kunt u via de website ook de raadsvergaderingen terugkijken.
Bekijk hier de raadsvergaderingen digitaal.
U vindt de raadsstukken op de ibabswebsite van Drimmelen. Daar kunt u alle documenten inzien die de raad gebruikt, zoals vergaderschema’s, verslagen, en de uitslagen van vergaderingen. Voor elke nieuwe vergadering worden er nieuwe documenten toegevoegd.
Bekijk hier de raadsstukken van de gemeente Drimmelen
Stukken van adviescolleges
Een van de soorten informatie die volgende Wet open overheid publiekelijk gedeeld moet worden is Stukken van Adviescolleges. Dit zijn de adviezen van adviesorganen die door de gemeente zijn ingesteld, evenals adviezen van externe partijen die om advies zijn gevraagd. Deze adviezen worden actief openbaar gemaakt. Gemeentelijke adviesorganen publiceren hun eigen adviezen. Als de gemeente om advies vraagt, publiceert zij de adviesaanvraag. Bij adviezen van externe partijen gaat het alleen om gevraagde adviezen over ontwerpbeleidsregels en besluiten van algemene aard. In dat geval worden zowel de adviesaanvraag als het advies openbaar gemaakt.
Op dit moment is er nog geen exacte datum vastgesteld, vanaf wanneer een gemeente moet voldoen aan deze categorie.
Wet- en regelgeving
Een andere informatie categorie uit de Wet open overheid is Wet- en Regelgeving. De gemeente maakt haar regels actief openbaar. Dit gaat om besluiten die de gemeente zelf vaststelt en die gelden voor alle inwoners en bezoekers van de gemeente, zoals gemeentelijke regelingen en verordeningen.
De regelgeving vindt u op de gemeentelijke website. Hier vindt u een overzicht van de verordeningen, regelingen en mandaatbesluiten van de gemeente Drimmelen.
Bekijk hier de wet- en regelgeving
WOO - verzoeken
Als laatste categorie is de categorie Woo-verzoeken. De gemeente maakt alle verzoeken om informatie openbaar die op grond van de Woo zijn ingediend. Het gaat hier per verzoek om het verzoek zelf, het besluit en de naar aanleiding van het verzoek openbaar gemaakte documenten. De verzoeken op grond van de Woo worden sinds 2022 openlijk gepubliceerd. Tot 2022 werden deze verzoeken gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Vanaf dat moment op grond van de Wet open overheid (Woo). Op dit moment is er nog geen exacte datum vastgesteld, vanaf wanneer een gemeente moet voldoen aan deze categorie. De gemeente Drimmelen publiceert op dit moment dan ook nog geen Woo-verzoeken. Wel kunt u via de website van de gemeente Drimmelen een Woo-verzoek indienen.