Status

Op schema

De Biesbosch is een natuurgebied dat open staat voor recreatie en ondernemerschap, maar zonder dat de unieke natuurwaarden van de Biesbosch onder druk komen te staan.

Toerisme op de juiste plaats: we stimuleren recreanten om vooral aan de randen van de Biesbosch te ontspannen. Samen met Bedrijvennetwerk Drimmelen stellen we een plan op voor het gebied tussen het Gat van de Ham en Drimmelen met de aanleg van strandjes en beleefroutes. Iedereen die van de Biesbosch geniet, snapt dat ook daar geleidelijk stappen gezet moeten worden om te verduurzamen. We kijken samen met ondernemers en booteigenaren hoe we de verduurzaming kunnen stimuleren, maar houden daarbij vast aan de recente afspraken die daarover gemaakt zijn in de gemeenteraad. 

Beverpad (aansluiting Lage Zwaluwe)
Halverwege 2023 is een Plan van Aanpak opgesteld; het daarin opgenomen stappenplan wordt momenteel uitgerold. 

Strandje Amer: samen met de ondernemers doorlopen we een haalbaarheids- en onderzoekstraject voor de realisatie van een strandje langs de Amer.

Gat van de Ham: in 2023 is een eerste start gemaakt met de opgave uit het coalitieakkoord om een plan op te stellen voor het Gat van den Ham. Er is intern nagedacht over een mogelijke ontwikkelrichting voor het gebied (thema’s: duurzame landbouw, recreatie, natuur). Belangrijke partijen als het Waterschap en de Provincie zijn hierbij betrokken.

Terrein Ameroever:  We zijn de mogelijkheden voor een recreatieve ontwikkeling van de Ameroever in Lage Zwaluwe aan het verkennen.

Stil en Duurzaam varen: de Visie Balanceren in de Biesbosch streeft naar duurzame recreatie en beschrijft dit als vormen van recreatie die de natuurwaarden niet schaden of die bijdragen aan het versterken van de natuurwaarden. Bij voorkeur zijn deze vormen van duurzame recreatie gelijktijdig ook milieuvriendelijk, klimaatbestendig, water- en energiezuinig en CO2-neutraal.

Waar staan we?

Beverpad (aansluiting Lage Zwaluwe)
Er zijn verschillende varianten voor de aansluiting op Lage Zwaluwe mogelijk; deze zijn schetsmatig op papier gezet inclusief de globale voor- en nadelen per variant. In januari 2024 is een inloopmiddag/avond gehouden waarin bewoners en belanghebbenden hun input hebben gegeven. Die input is meegenomen, naast alle ander projectaspecten (bv. financiën, verkeer, juridische zaken) in het vervolg van het afwegings- en keuzeproces voor een definitieve variant. De definitieve variant zal positief beoordeeld moeten worden waarna de verdere technische uitwerking opgepakt kan worden. 

Strandje Amer
Samen met Bedrijven Netwerk Drimmelen en Recreatief Drimmelen doorlopen we een haalbaarheids- en onderzoekstraject voor de realisatie van een strandje langs de Amer. De beoogde locatie bevindt zich in Drimmelen nabij de plek waar de Ruilverkavelingsweg afbuigt naar het zuiden en je omhoog de dijk op kunt gaan met de fiets/te voet, het Beverpad op. Het terrein is eigendom van Rijkswaterstaat/Rijksvastgoedbedrijf en Waterschap. Het proces om überhaupt tot een inschatting van de haalbaarheid te kunnen komen is een complex traject en kost enkele jaren. Dat de beoogde locatie gelegen is in Natura 2000 en Natuurnetwerk Brabant gebied maakt het extra complex. We doorlopen het proces dan ook stap voor stap (om onnodige kosten re voorkomen) waarbij als eerste gesprekken gevoerd worden met partijen als de Provincie, Rijkswaterstaat, het Waterschap en de Omgevingsdienst.  

Gat van den Ham
In 2024 wordt de vervolgstap vormgegeven, om in het gebied, met eigenaren en belanghebbenden, gesprekken aan te gaan. Het College heeft hiervoor haar goedkeuring gegeven. Doel van die gesprekken is om te onderzoeken of er kansen zijn om een lange termijn-gebiedsontwikkeling op te starten waarin de thema’s duurzame landbouw, natuur en recreatie de belangrijkste aspecten zijn. In 2024 is het tevens zaak om een beeld te krijgen van de financiële haalbaarheid en of/hoe dit initiatief aansluiting kan vinden bij de verschillende landelijke en provinciale programma’s. Ook zetten we de mogelijkheden voor o.a. cofinanciering en subsidie (provinciaal, rijk, europees) op een rij.
 
Terrein Ameroever
Er wordt een stappenplan doorlopen met inbegrip van o.a. een haalbaarheids-, onderzoeks-, participatie- en ontwerpfase; afsluitend volgt de bestuurlijke besluitvorming op het ontwerp en doorlopen proces. De wens om op of nabij deze locatie een strandje te ontwikkelen maakt onderdeel uit van het proces. Aangezien op deze locatie geen sprake is van gemeentelijke eigendommen worden ten eerste gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat, Waterschap en/of de erfpachter om de haalbaarheid van het initiatief te kunnen bepalen. 

Stil en Duurzaam varen
Om inzicht te krijgen voor ondernemers over het verduurzamen van de bedrijfsmatige vloot, is als eerste stap een onderzoek gedaan naar de technische mogelijkheden en financiële haalbaarheid. De resultaten hiervan zijn gepresenteerd op een ondernemersbijeenkomst op 11 december 2023. De verkenning van de mogelijkheden voor verduurzamen van de vloot adviseert om aan te sluiten bij het natuurlijke moment om te kiezen voor elektrisch varen, en aangezien dit moment zich sneller kan aandienen dan we denken, is het belangrijk om alvast inzichtelijk te maken wat we nu moeten doen om hier te komen. De bedrijfsmatige vloot in deze verkenning zijn de passagiersschepen en de verhuur van vaartuigen die varen in het Nationaal Park De Biesbosch. Voor het najaar 2024 wordt de vervolgopdracht geformuleerd om inzicht te krijgen in de vervolgstappen en financiële mogelijkheden rondom stil en duurzaam varen.