Status

Op schema

In lijn met het Nationale Klimaatakkoord richten we ons proactief op gebouwde omgeving. Dat staat in de transitievisie warmte (TVW). Gemeenten moeten de regisseursrol pakken en samen met inwoners en ondernemers woningen en (bedrijfs)panden verduurzamen. Drimmelen is voortvarend gestart en ziet de gebouwde omgeving als hét thema om te sturen en duurzame impact te maken.
In 2025 ronden we een wijkuitvoeringsplan (WUP) af in Hooge Zwaluwe en Terheijden. . Met inwoners ontwikkelde en gedragen plannen geven inzicht in de uitvoering naar aardgasvrije wijken. Voor Terheijden geeft het masterplan van de Traaise Energie Maatschappij (TREM) en de gemeente een heldere richting. Op initiatief van Enexis verzwaren volgend jaar wijken (kabels, stations). Een scan moet duidelijk maken welke maatregelen we gaan nemen om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen.
Naast deze aardgasvrije aanpak werken we aan besparing en isolatie. Met het EnergieBespaarTeam (EBT) komen we bij inwoners thuis voor kleine energiebesparende maatregelen. We kijken samen naar energieverbruik en bespaartips. Soms verwijzen we door naar SWO, onze eigen technisch medewerker, de lekcheckers en/of energieambassadeurs. In totaal selecteerden we 3.000 woningen, die in aanmerking komen voor een bezoek van het EBT.
Volgend jaar beginnen we met een lokale isolatieaanpak, met subsidie van het Nationaal Isolatie Programma (NIP). Met het NIP versnelt de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland en in Drimmelen. Een plan van aanpak 2025 richt zich op slecht geïsoleerde koopwoningen. Eigenaren krijgen advies en subsidie om hun woning te isoleren. Dit geldt ook voor inwoners met een energietoeslag.

 

Waar staan we?

De WUPs zijn tijdrovende trajecten, waarmee we nog geen ervaring hadden. De WUP Hooge Zwaluwe verloopt volgens planning. De WUP Terheijden boekt vooruitgang, maar heeft een doorstart nodig. De huidige aandeelhouders legden het werk aan het warmtenet voorlopig stil en zijn in gesprek met nieuwe investeerders.
In het najaar volgt uitvoering van de Lokale Aanpak Isolatie (LAI) in het kader van de NIP. We wachten op besluitvorming over het Soorten Management Plan (SMP), om tussentijds toch te isoleren. Dit heet de Landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren (LNI)