Energie-infrastructuur

Status
Nieuw Beleid
De komende jaren zijn er veel grootschalige (energie-)infraprojecten in onze blauwgroene gemeente. Het gebied Drimmelen-Moerdijk-Geertruidenberg is belangrijk voor energievoorziening van Nederland. Het Rijk wil in dit gebied verschillende grootschalige energie-infratrajecten en werkt aan de
projecten/studies:
• Tracé Zuidwest 380 kV Oost van Rilland naar Tilburg
• Tracé 380kV Geertruidenberg naar Craijestein of Krimpen aan de IJssel
• Tracé Nederwiek 3 (energie van wind op zee)
• Delta Rhine corridor (ondergrondse leidingenstrook)
• Programma Verkenning Aanlanding Wind Op Zee, periode 2031-2040
• Warmteleiding van Moerdijk naar Geertruidenberg (Brabantleiding).
Vaak besluiten het Rijk of de Provincie over deze trajecten. Drimmelen kan dit niet tegenhouden. We zetten ons in voor de lasten en de lusten van deze ontwikkelingen en beperken de gevolgen voor leefbaarheid en kwaliteit fysieke leefomgeving. We willen mogelijke aansluiting op deze infrastructuur vergroten voor ondernemers en inwoners. We willen financiële tegemoetkoming om projecten te starten die bijdragen aan leefbaarheid en brede welvaart van de Drimmelense samenleving. Infrastructuur moet niet alleen dóór maar ook vóór Drimmelen zijn.
In 2025 volgen we actief ontwikkelingen rond diverse tracés. We komen op voor de belangen van Drimmelen. In 2025 komt er duidelijkheid over de projecten van het gebiedsfonds Wind op Zee Nederwiek 3. Dit fonds realiseert lokale projecten voor leefbaarheid en brede welvaart. Begin 2026 zijn hiervoor concrete projectplannen. Het Rijk heeft hiervoor middelen beschikbaar gesteld. In onderling overleg binnen de regio en met de Provincie Noord-Brabant is voor de gemeente Drimmelen een bedrag van €11,7 mln gereserveerd. Daarnaast zijn er nog extra gelden beschikbaar, over de verdere verdeling hiervan zullen de samenwerkende gemeenten de komende maanden een besluit nemen.
Waar staan we?
We werken nauw samen met Geertruidenberg, Moerdijk, Provincie en Rijk onder meer aan de Ontwerptafel Powerport regio Moerdijk en samen hebben wij afspraken gemaakt over verdeling van de € 50 miljoen die beschikbaar komt voor de regio uit het gebiedsfonds aanlanding Wind op Zee Nederwiek 3. We hebben intern een programma Grootschalige Energie-Infra Projecten om dit te begeleiden en informeren de gemeenteraad op verschillende momenten over de stand van zaken. Ook hebben we een communicatieplan gemaakt om inwoners en bedrijven actief te betrekken bij deze ontwikkelingen. Daarnaast overleggen we met ZLTO om samen op te trekken bij grootschalige ingrepen in het buitengebied.