H. Wet Open Overheid (WOO)

Wet Open Overheid
Per 1 mei 2022 is de wet Open Overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de eerdere Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Woo is bedoeld om de overheid nog transparanter te maken. Drimmelen ambieert het niveau ‘Basis’, een niveau waarbij de wettelijke vereisten en implementatiestappen worden gevolgd. In 2022 is daarom een Woo contactfunctionaris aangesteld die coördineert bij het tijdig afhandelen van Woo verzoeken (passieve openbaarheid) en maandelijks een voortgangsrapportage oplevert aan het managementteam.

Passieve openbaarheid
De “Managementrapportage-Woo verzoeken” maakt duidelijk dat het aantal Woo verzoeken per maand gemiddeld op 4 verzoeken ligt. Dit lijkt een klein aantal dat regelmatig toch veel inspanning in de afhandeling, communicatie en coördinatie vraagt.

In het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat Woo-verzoeken regelmatig bij de gemeente worden gedaan bij actuele en relevante ontwikkelingen in de gemeenschap. Vooral op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling vraagt dit veel capaciteit. Deze ervaringen hebben ertoe geleid om een aantal wijzigingen door te voeren in het proces en ervoor te kiezen om samen te werken met een externe partner voor de afhandeling.

Actieve openbaarheid
De cultuur binnen de overheid verandert.
Landelijk gezien wordt de komende jaren wordt gefaseerd en per informatiecategorie het actief openbaar maken van overheidsinformatie wettelijk ingevoerd.
Uit de impactanalyse Wet open overheid Drimmelen (2022) is gebleken dat een aantal randvoorwaarden nog niet op orde is om informatie in onze gemeente actief openbaar te kunnen maken. Daarom zijn in 2023 binnen het Informatievoorzieningsportfolio een aantal projecten gestart die ervoor zorgen dat we de informatiehuishouding op orde kunnen brengen en informatie daarna volgens afgesproken processen actief openbaar te maken:

1) De vernieuwing en verdere doorontwikkeling van de (nieuwe) website;
2) Het implementeren van een zogeheten Documentair Structuurplan (DSP) -systeem waarmee een logische ordening van processen, producten, diensten, documenten en informatiecategorieën ontstaat en vanuit overzicht bekeken kan worden hoe informatie openbaar te maken.

Doelen 2024
In het Coalitieakkoord (2022) en Dienstverleningsconcept (2023) zien we aansluiting bij de doelen die ook de Wet Open Overheid beoogt. In het Coalitieakkoord wordt gesproken over het terugverdienen van vertrouwen van inwoners en in het nog vast te stellen Dienstverleningsconcept “We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen”. In het bijbehorende uitvoeringsplan is concreet gemaakt hoe we invulling kunnen geven aan openheid en transparantie en welke doorontwikkelingen nodig zijn. Drimmelen vindt het belangrijk een betrouwbare partner te zijn voor inwoners en bedrijven en afspraken na te komen duidelijk te zijn. Het actief openbaar maken van informatie kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

In 2024 stellen we de volgende activiteiten voor:

1) Invoering van software om gegevens in documenten die gepubliceerd mogen worden te verwijderen of duurzaam onleesbaar te maken;
2) Invoering van een workflowsysteem waarmee het mogelijk wordt Woo-verzoeken digitaal te ontvangen en af te handelen. Ook is het mogelijk de afhandeling en servicenormen hiermee te bewaken.

Benodigd budget:

In het projectbudget van informatievoorziening voor 2024 is rekening gehouden met de invoering van deze systemen, er wordt nu geen extra budget gevraagd.
Voorstel is om via het in het uitvoeringsplan dienstverlening voorgestelde regieteam de landelijke ontwikkelingen te volgen op het gebied de Woo en projectmatig het actief openbaar maken van de wettelijk verplichte informatiecategorieën te implementeren. Eventueel benodigde budgetten worden dan via het reguliere projectmatig werken proces geïnventariseerd en aangevraagd.