Proeftuin aardgasvrije wijken

Omschrijving
Het Traais Energie Collectief (TEC) en de gemeente Drimmelen werken intensief samen om het dorp Terheijden energieneutraal te maken. TEC richt zich als energiecoöperatie op vier pijlers: warmte, wind, zon en besparing. De eerste fase (1.1) van dit ambitieuze traject - een warmtenet van een kilometer in het centrum - is inmiddels afgerond, waardoor 126 woningen kunnen worden aangesloten op het duurzame netwerk.
De planning is dat na Fases 1.2 en 1.3 (najaar 2021) en Fases 2 en 3 (voorjaar 2022) het aantal aardgasvrije panden uitkomt op ruim 500. De verwachting is dat deze woningen en gebouwen tussen 2022 en 2024 worden aangesloten op het warmtenet. Daarna volgen de overige 2.000 panden in Terheijden. De planning van de werkzaamheden én de aansluitingen is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de realisatie van de zogeheten energiebrouwerij en zonnepark De Bergen. Zonder dit 'warmtestation' aan de Schansstraat kan TEC geen warmte leveren en dus geen aansluitingen realiseren.
Kwaliteit (indicator)
Kwaliteit
Momenteel ligt er ruim tweeënhalve kilometer leiding (warmtenet) in Terheijden, en daarbij blijft het niet. Uiteindelijk dienen hierop ruim 600 woningen en gebouwen te worden aangesloten. Ook de nieuwbouwwijken De Weelde en het E-veld krijgen straks duurzame warmte van het Traais Energiecollectief (TEC).
Helaas is de warmtelevering van TEC vertraagd, omdat project De Weelde lange tijd stagneerde. Maar inmiddels is de kelder van het toekomstige, hypermoderne warmtestation ('De Energiebrouwerij') afgerond en volledig operationeel. Daardoor konden de eerste huizen op het Traais Warmtenetwerk worden aangesloten. De inwoners van het Thomashof hadden de primeur.
Goed nieuws is er ook over de bouw van windmolen De Noord; eind van het jaar is deze turbine operationeel, waarna ze stroom gaat leveren aan het warmtestation.
Ondertussen vinden gesprekken plaats tussen gemeente, TEC en andere partijen over het zonneveldendossier. Binnen de kaders die de Raad van State ons gegeven heeft, proberen we actief een oplossing te vinden onder begeleiding van een externe adviseur. Over de aanpak en planning is de raad recent uitgebreid geïnformeerd.
In samenwerking met de gemeente en andere partners, is TEC gestart met de ontwikkeling van een zogenoemd masterplan. Dit plan moet inzicht geven in hoe de overige 2.000 panden in Terheijden op duurzame wijze kunnen worden verwarmd. Een van de energiebronnen waaraan wordt gedacht, is diepe aardwarmte ofwel geothermie.