3 Programma’s
3.1 Burger en bestuur
In 2024 is de dorpsvisie Lage Zwaluwe vastgesteld. Eén van de prioriteiten uit die visie is de vorming van een dorpshart. In 2024/2025 worden de mogelijkheden verkend voor het ontwikkelen van zo’n dorpshart. Wij nemen daar als gemeente de regie in.
In 2024 wordt gestart met het opstellen van een dorpsvisie voor Wagenberg. De visie ronden we in 2025 af. Met de bewoners inventariseren we welke onderwerpen op de agenda komen. In ieder geval gaat het in Wagenberg over de toekomst van sociaal-maatschappelijke voorzieningen.
In 2024 wordt een start gemaakt met de doorontwikkeling van dorpsgericht werken. We vinden het belangrijk om goed in contact te zijn met onze dorpen en de leefbaarheid in de dorpen te ondersteunen.
In 2024 worden afspraken gemaakt over de wijze waarop wij de regionale samenwerking in de Baronie vorm willen geven. De verwachting is dat we op 1 januari gaan samenwerken in de nieuwe structuur. In samenhang daarmee wordt de samenwerking in RWB-verband afgeschaald.
3.2 Openbare ruimte
Voor 2025 is er geen nieuw beleid gepland voor het Programma 2 Openbare Ruimte. We zetten in op het uitvoeren van het collegewerkprogramma.
We verwachten dat we starten met de aanleg van de Bypass Zoutendijk, we voeren de Veilige school- en sportroutes uit in Lage Zwaluwe en Terheijden en we ronden de Zeggelaan en rotonde Godfried Schalckenstraat af.
In 2024 ronden we de inventarisatie over de Dorpsbosjes af. We leggen in 2025 de eerste Dorpsbosjes aan. Daarbij gaan we er wel vanuit dat we werk met werk maken. Er is nog geen specifiek budget beschikbaar voor de aanleg van de bosjes. We voeren het actieplan Biodiversiteit verder uit.
Verder springt een aantal projecten in het oog. In 2024 startten we met de rioolmaatregelen in de Hofkensstraat/Meidoornlaan Made, De Gijster in Made en de Gomarusstraat in Wagenberg. Deze ronden we in 2025 af. We gaan door met de voorbereidingen voor de rioolmaatregelen Made hoog (Stationstraat e.o) voor. Voor dit project verkregen we een subsidie.
We starten met de reconstructie van de Molenstraat in Terheijden en ronden de herinrichting van het Havenplein in Terheijden af.
Tot slot komen we conform vigerend beleid met een notitie over het baggeren van de Drimmelense havens naar de raad.
3.3 Ruimte, wonen, duurzaamheid en economie
Ook in 2025 heeft woningbouw onze prioriteit. We willen deze coalitieperiode minimaal 800 woningen bouwen. In alle dorpen van onze gemeente worden woningbouwplannen ontwikkeld. We hopen in 2025 onder andere in de Verlengde Elsakker, Rietlanden en Made Oost te bouwen. We bouwen volgens de Drimmelense norm: duurzaam, natuurinclusief, levensloopbestendig, in alle dorpen, voor alle doelgroepen en van goede stedenbouwkundige kwaliteit. Hiervoor is in 2025 een handzaam document beschikbaar voor bouwende partijen.
De huisvesting en opvang van aandachtgroepen (Oekraïense vluchtelingen, statushouders en asielzoekers) is ook in 2025 een belangrijk thema. Veel is afhankelijk van wetgeving in Den Haag. Wij zullen ons blijven inzetten voor goede opvang en huisvesting. Onze inzet is om te voldoen aan de doelstellingen die in regionaal verband worden afgesproken.
In de eerste helft van 2025 leggen we het nieuwe beleid huisvesting arbeidsmigranten voor aan de gemeenteraad. Het is belangrijk om ook voor deze doelgroep goed en duidelijk beleid te formuleren.
In 2024 wordt de haalbaarheid onderzocht om het bedrijventerrein Brieltjenspolder uit te bereiden. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek wordt in 2025 verder vorm gegeven aan dat project. Ook zal in 2025 het bedrijventerrein Thijssenweg worden uitgebreid.
Toerisme en recreatie zijn belangrijke pijlers van onze gemeente. Ook in 2025 wordt gewerkt aan het versterken van de infrastructuur. Met betrekking tot de vaarverbinding Drimmelen-Geertruidenberg-Hank willen we in 2025 een pilot houden. Ook zullen we de toeristisch hoofdentrees van onze dorpen verfraaien en de recreatieve routes verbeteren.
In het coalitieakkoord is vastgelegd dat er een visie komt voor het gebied tussen Drimmelen en het Gat van den Ham. We willen met dat project inspelen op de ambities van de boeren in dat gebied. In 2025 moet de visie vaste vorm krijgen. Ook de aanleg van een strandje langs de Amer maakt onderdeel uit van dat project.
Met een eigen Energiebespaarteam (EBT), een nieuwe subsidieregeling voor isolatie, goede voorlichting en de inzet van veel vrijwilligers zetten wij ook in 2025 in op de verduurzaming van woningen. Ook energiearmoede is in 2025 een belangrijk onderwerp.
In Hooge Zwaluwe en Terheijden wordt gewerkt aan een wijkuitvoeringsplan 'Aardgasvrije wijken' (WUP). Samen met de bewoners wordt onderzocht hoe de wijken uiteindelijk van het aardgas af kunnen.
In Terheijden hangt het WUP nauw samen met de ambities van het TEC om een masterplan op te stellen dat als vergezicht dient voor een compleet aardgas vrij Terheijden.
Een belangrijk thema in 2025 zijn de grootschalige energie-infra-projecten. Onze gemeente neemt een centrale positie in als het gaat om de doorvoer van diverse grootschalige infrastructuur. Samen met de ondernemers in het buitengebied zetten we in op het verminderen van overlast en het vergroten van kansen. In 2025 zal inhoud gegeven worden aan compenserende maatregelen vanuit het regiofonds.
3.4 Sociaal domein
De kosten blijven landelijk en ook in onze gemeente nog steeds stijgen. Het aantal mensen dat gebruik maakt van zorg en ondersteuning vanuit de gemeente blijft toenemen. Een andere belangrijke factor zijn de stijgende personeelslasten en tarieven van onze maatschappelijke organisaties. De invloed van de gemeente is beperkt waarbij vaak ook nog om open einde regelingen gaat. We gaan de komende periode onderzoeken welke mogelijkheden er zijn binnen het sociaal domein om de kostenstijging te stoppen en op termijn te verminderen. In de op te stellen visie Sociaal Domein zal hier dan ook aandacht voor komen. Door het koppelen van een juridisch adviseur aan het sociaal domein kunnen we meer de grenzen van de wetten en nadere regels gaan opzoeken en ook de vertaling in ons beleid scherper maken. Dit is zeker geen gemakkelijke opgave, maar wel noodzakelijk. Het vraagt aanpassingen in ons beleid, maar gaat ook een andere denkwijze en handelswijze van onze uitvoerende organisaties.
De maatschappelijke accommodaties zijn erg belangrijk voor onze inwoners en verengingen, maar ook voor ons als gemeente om uitvoering te kunnen geven aan ons beleid. De wijze waarop dit geregeld is te kwetsbaar, dit is het afgelopen jaar duidelijk geworden. Dit jaar gaan we dan ook onderzoeken wat bij de gemeente past en wat daar voor nodig is.
Het huisvesten van statushouders is voor dit jaar een enorme uitdaging. Het aantal is hoog en de woningen schaars.
IKC de Stuifhoek krijgt steeds meer vorm, de aanbesteding is gegund. De aannemer werkt het Voorlopig Ontwerp verder uit naar een Definitief Ontwerp en een Uitvoeringsontwerp. De omgevingsvergunning wordt ook aangevraagd bij de gemeente. De planning is te starten met de bouw in januari 2025. Oplevering van de nieuwe Stuifhoek staat nu gepland voor januari 2026, mits er niets tegenzit natuurlijk.
We hebben geen meerjarenplanning voor renovatie van onze sportvelden, hier gaan we mee aan de slag. Dit gaat gevolgen hebben voor de (meerjaren)begroting van onze gemeente.
3.5 Bedrijfsvoering
Binnen de organisatie zijn we bezig met de doorontwikkeling. Een onderdeel hiervan is dat er meer verantwoordelijkheid bij de coördinatoren komt te liggen. Dit kan invloed hebben op de formatie en de (kwaliteit)eisen die we aan medewerkers stellen. Dit nemen we mee in het nieuwe functiehuis. 2025 staat in het teken van de overgang naar het nieuwe functiehuis. Als dit staat, volgt vervolgens de inschaling van de medewerkers in het nieuwe functiehuis. We kunnen op dit moment niet overzien welke financiële consequenties dit heeft. Vanuit de benchmark kunnen we wel aangeven dat het overgaan op een nieuwe systematiek, invloed heeft op de salarislasten.
In verband met het stoppen van de ondersteuning van ons huidige personeels- en salarissysteem ADP, zal in 2025 een nieuw systeem geïmplementeerd worden. Vanaf 2026 is dit operationeel. Het is op dit moment niet duidelijk wat de kosten van het nieuwe systeem zijn en met welke implementatiekosten de gemeente te maken krijgt. De aanbesteding van het nieuwe systeem vindt in samenwerking met acht organisaties in de regio plaats. Daarnaast zullen in 2025 de voorbereidingen plaatsvinden van de overgang naar een nieuwe ICT-partner. De planning is om begin 2026 de overstap te kunnen maken.
We willen meer inzicht hebben in de kwaliteit en kwantiteit van diensten die de gemeente uitvoert om gerichter verbeteringen door te voeren. We investeren in de digitale dienstverlening met meer digitale aanvraagmogelijkheden. We ontwikkelen de servicebalie naar een klantcontactcentrum waar er meer door het eerste aanspreekpunt voor de beller kan worden afgehandeld.