3. Ruimte, wonen, duurzaamheid en economie

Inleiding

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding
 

Het programma is uitgewerkt in drie thema’s. De programmadoelstellingen zijn uitgewerkt in de volgende thema’s en bijbehorende sub-doelstellingen:

  1. Woningbouw en ruimte
  2. Duurzaamheid
  3. Economie, recreatie en toerisme.

3.1 Woningbouw en ruimte

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Voldoende woningen bouwen in alle kernen en alle prijsklassen

Terug naar navigatie - Voldoende woningen bouwen in alle kernen en alle prijsklassen

We zien de noodzaak van heel veel nieuwe, duurzame woningen. Jong en oud komen niet aan een woning, de druk op de woningmarkt is enorm en de komende vier jaar zijn cruciaal daarin. We moeten de bouw van nieuwe woningen dus gaan versnellen. Dat doen we ook door actievere grondpolitiek te voeren. Maar bouwen is meer dan stenen stapelen. 
De plannen in de dorpen en aan de randen van de dorpen moeten veel betaalbare woningen voor onze inwoners bevatten, in een groene omgeving, natuurinclusief en energieneutraal. Dat staat allemaal in het Programma Wonen. Alle andere voorzieningen (zoals scholen en sportaccommodaties) moeten dan ook klaar zijn voor meer inwoners.

Wat gaan we daarvoor doen?

3.2 Duurzaamheid

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We kiezen voor duurzaamheid, minder afval en nieuwe energie

Terug naar navigatie - We kiezen voor duurzaamheid, minder afval en nieuwe energie

We kiezen voor duurzaamheid, minder afval en nieuwe energie. We willen het zwerfafval in onze gemeente terugdringen en naar circulariteit toewerken. We willen duurzame energie, voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Maar ook voor de toekomst van de westerse democratie. We moeten vol aan de bak om onze energievoorziening snel te verduurzaam en Drimmelen moet daarin zijn deel doen en voorop blijven lopen. Dat vraagt in bepaalde dossiers om stevige keuzes. De uitvoering van de Transitie Visie Warmte en het werken aan aardgasvrije wijken vergt veel mensen en middelen. 
Drimmelen staat voor grote opgaven op het gebied van duurzaamheid. De vraag is echter niet of deze transitie technisch gaat lukken, maar of deze transitie ook sociaal lukt. Zonder mensen uit het oog te verliezen die het ook moeten kunnen betalen. Het kan niet zo zijn dat sociale minima en middeninkomens met alle regelingen buiten de boot vallen. De energietransitie moet voor iederéén haalbaar en betaalbaar zijn. 

Ook veel direct zichtbare dingen, zoals het proactief opzetten van een laadpalenstructuur voor fiets en auto en de toepassing van LED-veldverlichting, vragen nu om beslissingen en de daarbij behorende randvoorwaarden.

Wat gaan we daarvoor doen?

3.3 Economie, recreatie en toerisme

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Bloeiende en sterk lokaal verbonden economie

Terug naar navigatie - Bloeiende en sterk lokaal verbonden economie

Een bloeiende en sterk lokaal verbonden economie is belangrijk voor het levendig en bruisend houden van onze dorpen. Zodat je er kunt winkelen, van evenementen kunt genieten, uit eten kunt gaan, kan werken en recreëren. Lokale ondernemers moeten kunnen blijven ondernemen, kunnen groeien, zich ontwikkelen, en daarom willen we ze faciliteren in het ontplooien van nieuwe initiatieven. Op die manier zorgen we voor werkgelegenheid, een gezonde toeristisch-economische sector en vitaliteit van onze dorpen ook richting de toekomst.

Drimmelen moet zich verder ontwikkelen als recreatiegemeente. Met als aantrekkelijke pijlers de Biesbosch, de Zuiderwaterlinie en ons vitale platteland. De Biesbosch is en blijft onze troef als het gaat om natuur en recreatie. Een goede balans daartussen is belangrijk. Dat vraagt om goede samenwerking tussen alle betrokken partijen en heldere keuzes. Er moet een betere spreiding komen van toeristen en recreanten over onze gemeente. De randen van de Biesbosch moeten daar op worden ingericht en de recreatieve ontwikkeling van het Gat van den Ham moet worden gestimuleerd.
Overnachtingen en bestedingen moeten verder zijn toegenomen. De havens van Lage Zwaluwe, Terheijden en Drimmelen en het vitaal platteland vormen het zwaartepunt van onze recreatieve structuur. De gemeente werkt intensief samen met ondernemers en organisaties op het gebied van recreatie en toerisme. Er is een stichting opgericht voor marketing en promotie en er is een nieuw informatiecentrum gerealiseerd in Drimmelen. Er wordt geïnvesteerd in recreatieve verbindingen over land en water. 

Wat gaan we daarvoor doen?

Financiële afwijkingen

Terug naar navigatie - Tabel Prg. 3-2
Tabel 3.1. Overzicht financiƫle afwijkingen bestaand beleid
3. Ruimte, Wonen, Duurzaamheid en Economie 2024 2025 2026 2027 2028
FinanciĆ«le mutaties (bedragen x ā‚¬ 1.000)
3.1 Woningbouw en ruimte
1 Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) 0 V -43 N -51 N -54 N -89 N
2 Grondzaken: aankoop pand Lage Zwaluwe / grond bypass Zoutendijk -37 N -28 N -28 N -28 N -28 N
3.2 Duurzaamheid
3 Energietransitie: wijkuitvoeringsplannen (WUP) (algemene reserve) -100 N
4 Afvalstoffen(heffing):
a. Gemeenschappelijke regeling Nazorg Gesloten Stortplaatsen (NGS) 26 V
b. Gemeenschappelijke regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) -10 N -10 N -10 N -10 N -10 N
c. Voorziening Afvalstoffenheffing (inclusief BTW- en rentetoerekening) -20 N
c. Opbrengst afvalstoffenheffing (inclusief BTW- en rentetoerekening) 12 V 12 V 12 V 12 V
Financieel effect voor begroting -3 N 2 V 2 V 2 V 2 V
3.3 Economie, recreatie en toerisme
5 Project Gat van den Ham: inhuur personeel -28 N
6 Gemeenschappelijke regeling: Bijdrage N.V. Rewin (RWB) 0 V -1 N -1 N -2 N -6 N
Totaal -168 N -70 N -78 N -81 N -121 N
Reserves
3 Algemene reserve (dekking wijkuitvoeringsplannen) 100 V
Totaal mutatie reserves 100 V 0 V 0 V 0 V 0 V
Totaal 3. Economie na dekking -68 N -70 N -78 N -81 N -121 N

Toelichting exploitatie
3.1 Woningbouw en ruimte 

1.  Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB) 
De redenen waarom de geraamde budgetten uit de (ontwerp)begroting 2025 en de meerjarenbegroting hoger uitpakken dan voorgaande jaren komt door de volgende redenen:
•    Stijging van het tarief (Loon/ prijs index en investeringen bedrijfsvoering); 
•    Diverse wettelijke taken (OW, OW/ bodem, persoonsgebonden mobiliteit); 
•    En door de OMWB verwachte extra taken (o.a. op het gebied van water).

2. Grondzaken: aankoop pand Lage Zwaluwe / grond bypass Zoutendijk (collegebesluit)
Op dinsdag 30 april 2024 heeft ons college ingestemd met de aankoop van ondergrond en opstallen (voormalig garagebedrijf en bedrijfswoning) aan de Flierstraat 102 – 104 te Hooge Zwaluwe. De verwerving van het voormalige garagebedrijf met de bijbehorende bedrijfswoning speelt bij het realiseren van onze doelstellingen een strategische rol. De gemeenteraad werd via een Raadsbrief geïnformeerd over ons besluit.

Op dinsdag 20 april 2024 heeft ons college eveneens ingestemd met de aankoop van landbouwgrond voor de daadwerkelijke aanleg van een deel van de bypass Zoutendijk – Horenhilsedijk te Hooge Zwaluwe. De gemeenteraad werd eveneens via een Raadsbrief geïnformeerd over ons besluit. Binnenkort vindt besluitvorming plaats over de verwerving van twee andere percelen landbouwgrond voor de aanleg van de bypass. De gemeenteraad wordt daarover te zijner tijd geïnformeerd.

3.2 Duurzaamheid 
3. Energietransitie: wijkuitvoeringsplannen (WUP) (algemene reserve)
Wij hebben in 2023 van het Rijk middelen ontvangen voor de uitvoering van wijkuitvoeringsplannen.  De middelen die in 2023 niet zijn gebruikt, zijn teruggevloeid naar de algemene reserve (gelabeld). Dit jaar zetten we die middelen in voor de uitvoering van WUP's in Terheijden en Hooge Zwaluwe. Voorgesteld wordt daarom de middelen weer te onttrekken uit de algemene reserve. 

4. Afvalstoffen(heffing)
 a. Gemeenschappelijke regeling Nazorg Gesloten Stortplaatsen (NGS)
Het jaarrekeningresultaat 2023 sluit positief af. Er wordt voorgesteld om het resultaat terug te geven aan de gemeenten.
 b. Gemeenschappelijke regeling: Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) 
De verhoging van de bijdrage (zie voor een inhoudelijk toelichting Algemene dekkingsmiddelen wordt toegerekend aan de afvalstoffenheffing (kostenverhaal in het kader van 100% kostendekkendheid).
 c. Voorziening Afvalstoffenheffing / c. Opbrengst afvalstoffenheffing (inclusief BTW- en rentetoerekening)
Bovenstaande mutaties worden verrekend met de voorziening Afvalstoffenheffing (2024) en vanaf jaar 2025 e.v. worden deze verrekend in de tarieven (te heffen volume afvalstoffenheffing). Per saldo leiden de mutaties voor de (meerjaren)begroting 2024 tot minimale verschillen.

3.3 Economie, recreatie en toerisme 
5. Project Gat van den Ham: inhuur personeel (collegebesluit) 
In 2023 heeft het bureau LOS Stadomland de gemeente Drimmelen ondersteund bij de eerste verkenningsfase van het Gat van den Ham-initiatief; met als resultaat een eerste denkrichting. De vervolgstap is om in 2024 in gesprek te gaan met grondeigenaren en belanghebbenden om de haalbaarheid van dit initiatief verder te verkennen. Vanwege het voortraject heeft LOS Stadomland veel inhoudelijke kennis van het gebied, de betrokken belanghebbenden en het proces. Vanuit efficiëntie- en effectiviteitsoverwegingen is voor 2024 de vervolgopdracht ook bij bureau LOS Stadomland ondergebracht. Hiervoor heeft het college een budget van € 28.330 ter beschikking gesteld.

6. Gemeenschappelijke regeling: Bijdrage N.V. Rewin (RWB)
De verhoging is minimaal te noemen en valt binnen de reguliere verhoging op basis van de indexering.