Inleiding kadernota

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Met de kadernota geven we richting voor het opstellen van de begroting 2025 en de meerjarenraming tot en met 2028. Dit doen we op basis van de verwachtingen die we hebben voor de komende jaren. Het overgrote deel van onze inkomsten komt van het Rijk. Met de val van het kabinet en de bijbehorende verkiezingen en onderhandelingen is er tijdens het proces van het opstellen van deze kadernota veel onzekerheid. Het oude kabinet heeft in april een voorjaarsnota uitgebracht met daarin flinke wijzigingen voor de gemeenten. In mei is er een hoofdlijnen akkoord gepresenteerd met ook weer ingrijpende maatregelen richting gemeenten.

Deze schuivende panelen zijn voor ons een zorg. Deze geven onzekerheid in een periode dat de financiële ruimte juist terugloopt. De afgelopen jaren zijn we aan het toewerken naar een nieuwe financiering systematiek met het Rijk. We zien hier al enige tijd een groot tekort voor de gemeenten uitkomen, zo ook voor Drimmelen. Het jaar waarin dat gebeurt, 2026 komt steeds dichterbij. We zien ook een teruglopende ruimte bij de rijksfinanciën. Na jaren van groei hebben we te maken gekregen met de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Het Rijk heeft hierbij jaren extra geïnvesteerd met tijdelijk geld terwijl de groei terug liep. 

We hebben geen glazen bol maar het meest waarschijnlijke wat we zien is een stevig teruglopend budget voor Drimmelen. Dit betekent dat het college zich de fundamentele vraag heeft gesteld of bezuinigen nu noodzakelijk is. Het voorlopige antwoord hierop is ‘nee’. We geloven dat dit nu meer kwaad dan goed zou doen. Hiervoor is echter wel een nieuwe koers nodig. De marges worden veel kleiner en bezuinigingen kunnen de komende jaren wel nodig gaan worden. We zullen scherper aan de wind moeten gaan varen om Drimmelen door deze storm te krijgen.

Het college ziet de komende jaren een aantal uitdagingen, die nog een plek moeten krijgen in de meerjarenbegroting. Hierbij moeten we denken aan onderwijshuisvesting, sportvelden, sociaal maatschappelijke accommodaties, organisatieontwikkeling, grondverwerving en andere zaken die te maken hebben met de openbare ruimte. De investeringen die daarvoor nodig zijn, zijn nog niet structureel in de meerjarenbegroting opgenomen. Om een gezond meerjarenperspectief te behouden en om de benodigde investeringsruimte te creëren, zullen we richting de kadernota 2026 scherp moeten kijken naar de (stijging van de) uitgaven en de zogenaamde open einde regelingen. We gaan hiermee in de tweede helft van dit jaar aan de slag en zullen de gemeenteraad daar ook tijdig bij betrekken.

Door scherpere keuzes te maken geloven wij dat we het coalitie akkoord kunnen afmaken. En dat we dit zodanig kunnen doen dat we ook voor daarna een richting hebben gekozen waarbij Drimmelen verder kan bouwen aan een duurzaam sociaal en veilig Drimmelen.

Het college van burgemeester en wethouders